10.6 C
Trbovlje
četrtek, 22. februarja 2024
ZON.siAktualnoOb lepem vremenu se vidi morje!

Ob lepem vremenu se vidi morje!

Koča na 1220 metrov visokem Kumu je bila po izboru obiskovalcev izmed 59 tekmovalcev izbrana kot Naj koča 2015. Zato smo se na Kum odpravili tudi mi in poklepetali z oskrbnikom, ki s srcem in dušo skrbi za dobro počutje obiskovalcev na zasavskem Triglavu.

Roman Ledinek, ki ga Zasavci najbolj poznajo kot slaščičarja, je pred prihodom na Kum štiri leta skupaj z bratom skrbel za kočo na Šmarni Gori. Dobro leto je sedaj v njegovi oskrbi koča na Kumu in obiskovalci so se ga že pošteno navadili. Ob vikendih zadiši po enolončnicah in kosilih, največje navdušenje pa požanjejo njegove kremne in belvi rezine.  

Če je le mogoče ustreže vsem in se sproti prilagaja. Na dnevnem meniju ne pozabi na vegetarijance, kadar je mogoče pripravi tudi kaj za vegane in za različne bolnike, ki so na dietah.


Kako se počutite ob izboru za Naj kočo?

Počutim se enkratno. Vesel sem, da so pohodniki, planinci in tudi gostje, ki se pripeljejo, glasovali za kočo na Kumu. To vzamem kot pohvalo in motivacijo za dobro delo naprej. Smo šele na začetku.

Kaj ponujate turistom?

Povezal sem se s Turističnim društvom Trbovlje, skupaj želimo promovirati Trbovlje in Krajinski park Kum. Vse več ljudi se odloča tudi za nočitve v naši koči, kjer zanje poskrbimo od jutra do večera, povežemo pa se tudi na ta način, da jim pomagamo organizirati lokalne izlete.

Iz Kuma se vidi cela Slovenija in vse štiri države, ki mejijo na Slovenijo, pojasni Lednike. »Od zagrebškega Sljemena do Velebita, Gorskega Kotarja, ob lepem vremenu se vidi tržaški zaliv in celo morje, Julijske alpe.«

Pravijo, da je mogoče videti tudi Blatno jezero.

Sam blatnega jezera še nisem videl, ker takšnega vremena še ni bilo. Kadar pa je popolna čistina, se res menda vidi celo Blatno jezero na sredini Madžarske.

Kaj je na Kumu obiskovalcem najbolj všeč?

Obiskovalci se zelo veliko zanimajo za cerkev, želeli bi si pogledati tudi oddajnik, kar pa žal ni mogoče, saj je vse ograjeno.

Je največ obiskovalcev domačinov?

Nekako po občutku bi rekel, da je okoli 40 odstotkov Zasavcev, sledijo Dolenjci in pa preostala Slovenija ter tujina.

Je bilo težko v lanskem letu pričeti?

Poleti smo imeli veliko slabega vremena. Čeprav pa je ob otvoritvi na Kum prišlo ogromno ljudi. Konec poletja se je obisk izboljšal, sedaj pa lahko rečem, da gre strmo navzgor.

Zima vas ne ustavi, kajne?

Koča je odprta tudi pozimi in tudi, ko sneži. Zaprto je le ob ponedeljkih. Lani smo imeli dva takšna dneva, ko z avtomobilom ni bil Kum dostopen. Sicer pa sem enkrat naredil s frezo koridor, snega je bilo skoraj dva metra, sem to fotografiral in popoldne je bila koča polna.

Kakšni pa so načrti za prihodnost?

Moramo se še izboljšati in privabiti več obiskovalcev, ki bi prenočili. Sobe imamo lepe, postelj je dovolj. Odprti smo za vse, kar smo dokazali tudi z zadnjim koncertom Laibachov, ki so tukaj imeli še after party in presenetil sem jih s torto. Priznam, tekle so solze.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bivši minister bo direktor ZD Zagorje, koncesionarje še iščejo

Na razpis za direktorja zagorske zdravstvene ustanove so se prijavili štirje. Dve prijavi sta bili nepopolni in nista bili v roku dopolnjeni, zato so...