23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualno"Ničesar nočem od države. Le delati naj nas pustijo."

“Ničesar nočem od države. Le delati naj nas pustijo.”

Male podjetnike, ki še lahko opravljajo svojo dejavnost, je strah današnjih informacij o dodatnih še ostrejših ukrepih. Če bodo prisiljeni zapreti, bo to lahko pomenilo prvi korak pred propadom.

“Ničesar ne potrebujem od države. Hočem le, da nas pustijo delati,” pravi Adrijana Urh, lastnica cvetličarne A-Rosa v Trbovljah v pričakovanju novic iz prestolnice o morebitni zaostritvi ukrepov proti širjenju covid-19. Strah jo je, da bo država zaprla še tistih nekaj dejavnosti, ki so odprte, med drugim cvetličarne, in jih tako potisnila v še hujšo stisko.

Prizadeta celotna dobavna veriga

“Nabavili smo že material za bližajoči se advent. Upam, da bo vlada presojala po zdravi pameti in nas ne bo zaprla. Z zaprtjem namreč ne bo škode naredila samo nam, cvetličarjem, pač pa tudi vrtnarjem in vsem drugim, ki nam dobavljajo. Posledice bo čutila celotna dobavna veriga in družine zaposlenih,” našteva cvetličarka Urhova.

“Zdaj, ko se v Zasavju stanje umirja, bi bilo dodatno zapiranje nesmiselno. Kupci so se že začeli vračati v cvetličarno in prav je, da imajo sedaj, ko so pretežno doma, možnost, da vsaj s kakšno malenkostjo polepšajo svoj dom. Če po 1. novembru, ko smo bili cvetličarji lahko odprti, zaradi tega ni bilo dodatnega slabšanja zdravstvene slike, tudi sedaj zaostrovanje ni potrebno. Mi se vsi trudimo in garamo, da preživimo,” razmišlja Adrijana Urh.

Male zaprli, velikim pustili?

Ob tem pa opozori na nepravičnost, če bodo cvetličarje zaprli, velikim trgovcem, kot so Hofer, Lidl, Spar, Mercator …, ki ostajajo odprti, pa dovolili prodajati tudi cvetje. “Mi svojim kupcem svetujemo, se z vsakim od njih ukvarjamo, zato bi bilo nepravično, da lahko cvetje prodajajo veliki trgovci, ki delajo le na količini.”

Gostinci se oklepajo zadnje biljke – razvoza in prevzema

V Rondo Hrastnik delajo v spremenjenih okoliščinah in še pripravljajo hrano, ki jo dostavljajo na dom, kupci pa jo lahko dvignejo pri njih tudi sami. Dušanka Dolanc, vodja obrata, verjame, da vlada glede njihove dejavnosti ukrepov ne bo dodatno zaostrovala. “Je pa tudi za sproščanje še prezgodaj. Letos ne pričakujem, da se bodo razmere bistveno spremenile,” meni Dolančeva.

Medtem ko so spomladi za natakarje, ki so bili na čakanju na delo doma, zaprosili za kritje stroškov državo, so jih tokrat vse dali na čakanje na zavod za zaposlovanje. Sogovornica pravi, da bodo razmere skušali prebroditi brez najemanja kreditov.

Maske so, a jih še ne morejo razposlati

Obrtna zbornica Slovenije je pred dobrim tednom dni zagotovila brezplačne maske samozaposlenim in podjetje z do 4 zaposlenimi. “Zanimanje zanje je bilo bistveno večje od količine, ki jo imamo na voljo. Maske smo dobili v torek, kdaj jih bomo začeli deliti, še ne vemo, saj nam OZS še ni poslala razreza,” je pojasnila Teja Urbanija iz OZS Trbovlje, ki prav tako še nima informacij, ali se bo vlada odločila za dodatno zaostrovanje protikoronskih ukrepov, kar pomeni, dodatno zapiranje dejavnosti.

Zasavska kruta slika brezposelnosti … in kaj šele bo do konca leta

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč