31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoZasavska kruta slika brezposelnosti ... in kaj šele bo do konca leta

Zasavska kruta slika brezposelnosti … in kaj šele bo do konca leta

Brezposelnost v Zasavju je v primerjavi z enakim obdobjem lani višja za petino. Najvišja je v Trbovljah. Direktorica Območne službe Trbovlje Zavoda za zaposlovanje RS Vilma Strniša se boji konca leta.

20 odstotkov višja brezposelnost, brez dela 2588 Zasavcev

Ponovna zaustavitev nekaterih gospodarskih dejavnosti, s čimer skuša država zaustaviti hitro širjenje covid-19, je drastično povišala brezposelnost. Na območju Območne službe Trbovlje Zavoda za zaposlovanje RS, ki pokriva občine Litija, Hrastnik, Zagorje, Trbovlje, je bilo konec septembra brez dela 2588 ljudi, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani 20-odstotna rast. Tako visoke brezposelnosti – v vsej državi je brez zaposlitve 83.766 ljudi – nismo imeli vse od leta 2015. Oktobra se sicer število brezposelnih ni povečalo.

Število brezposelnih po občinah
Hrastnik 480
Litija 600
Trbovlje 958
Zagorje 550

V Zasavju že 9,9-odstotna brezposelnost

Rast brezposelnosti se je septembra in oktobra v Zasavju torej ustavila, kar je zasluga protikoronskih ukrepov. »Če pa jih vlada ne bo podaljšala v okviru šestega paketa protikoronskih ukrepov, bo konec leta brez dela ostalo še več ljudi«, napoveduje Vilma Strniša. Trenutno je stopnja brezposelnosti v OS Trbovlje 9,9-odstotna, kar je več kot državno povprečje, ki pa je prav tako visoko, saj znaša 9,1%. Se je pa v Zasavju število brezposelnih septembra letos v primerjavi z letošnjim avgustom znižala za 6,6%.

Kje je premalo ljudi?

Največji upad doživljajo storitvene dejavnosti, kjer imajo največ neposrednega stika s kupci oziroma strankami, pa tudi v proizvodnji. Nič novega pa ni, da izguba službe najbolj grozi starejšim od 50 let in ženskam, razmere pa prispevajo k neustavljivi rasti dolgotrajno brezposelnih, ki jih je v OS Trbovlje že skoraj polovica (49,1%).

Zaposlovanja malo, saj nihče ne ve, kaj bo

Delodajalci večinoma ne zaposlujejo, saj ne vedo, kaj bo prinesla prihodnost. Je pa vseeno povpraševanje po zdravstvenih delavcih, delavcih v proizvodnji, delavcih v gradbeništvu, strojnih tehnikih, monterjih… »Podjetja o večjem odpuščanju v kratkem ne poročajo, z njimi smo redno na zvezi, a če vlada ukrepov ne bo podaljšala, da bi podjetjem olajšala ohranjanje delovnih mest, bo konec leta zelo kritičen. Bojimo se tudi januarja in tretjega vala covid-19.«

Vsake toliko tudi pozitivna zgodba

Prav pomanjkanje zdravstvenih delavcev je bila za 34-letnico, ki ima skupaj samo tri leta delovne dobe, priložnost, da je dobila priložnost za zaposlitev v Domu Tisje, četudi brez ustreznih znanj in kompetenc v zdravstveni negi. »Malo je takih, ki se v teh časih lahko pohvalijo ali govorijo o uspehih. Delodajalci ocenjujejo, da bo za povrnitev poslovanja na raven iz obdobja pred epidemijo potrebno še nekaj časa. A ostati je treba pozitiven in biti odprt za dodatno izobraževanje in prilagoditev delovnika. Brezposelni, ki so pripravljeni na učenje in prilagoditve, bodo zagotovo dobili tudi priložnost za delo,« še pove trboveljska direktorica.

Zaprto!

Kriza, ki je nastopila zaradi covid-19, je veliko škode povzročila dobršnemu delu storitvenega sektorja, predvsem manjšim prodajalnam in podjetje, izjemen upad je v gostinstvu. Po podatkih državnega statističnega urada je prodaja v gostinstvu v osmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani padla za skoraj 33 odstotkov, upad pa bo v prihodnje še višji, saj še vedno veljajo strogi protikoronski ukrepi. Gostinski sektor je med tistimi, kjer je brezposelnost najvišja, kar opažajo tudi na OS Trbovlje. Finančno stisko brezposelnih izjemno poslabšuje zaprtje šol in vrtcev, saj imajo socialno šibke družine neustrezne pogoje za učenje otrok na daljavo.

Delodajalci za 2021 optimistični

Prihodnje leto se bo največ zaposlovalo na področju gradbeništva, zdravstva, prometa, gostinstva, informacijskih tehnologij in neindustrijskega načina dela, kaže raziskava Poklicni barometer Zavoda RS za zaposlovanje, ki vključuje ocene za 177 poklicev.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...