4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoNi zbolela za rakom, pa zato njena izkušnja ni nič manj grenka

Ni zbolela za rakom, pa zato njena izkušnja ni nič manj grenka

Skupina ima preko 70 članov in dobivajo se enkrat mesečno, zadnji torek v mesecu v Zdravstvenem domu Trbovlje. Strokovno vodstvo skupine je pred leti prevzela Gabriela Hostnik. Sama sicer ni bolnica z rakom, pa zato njena izkušnja ni nič manj grenka.

Lidija Hutar in Gabriela Hostnik sta odgovorni za skupino.

Za rakom je zbolela njena sestra, njena prijateljica in zaupnica. Bili sta si zelo blizu, zato je njeno borbo spremljala iz prve vrste. Žal je bitko izgubila in pet njenih nečakov in nečakinj je ostalo brez mame, čustveno pripoveduje Gabriela.

Trboveljska skupina je ostala brez strokovne vodje nekaj let po smrti njene sestre in takrat so Hostnikovo povabili k sodelovanju. Ne vedoč, kakšna je njena izkušnja, ki pa je pravzaprav razlog, da je poleg svojega rednega dela v zdravstvenem domu prevzela še vodstvo skupine. “Zame je bilo izobraževanje na področju onkologije in pogovor z bolnicami svojevrstna terapija” opiše.

30 let delovanja skupine bodo praznovali letos

Tončka Odlazek

Ko pred tremi desetletji ni našla primerne sogovornice v Zasavju, je Tončka Odlazek ustanovila Skupino za samopomoč bolnic z rakom Trbovlje, ki deluje še danes. Mnoge Zasavke so še danes hvaležne, da se je našel nekdo, ki je skupino, takrat je bila takšna le v Ljubljani, pripeljal v revirje.

V zadnjih letih je Skupina postala odprta za vse, ki imajo kakršnokoli povezavo z rakavimi obolenji. Moški in ženske, svojci, prijatelji … Hostnikova pove, da je dobrodošel čisto vsak, ki želi ali pogovor, išče določene odgovore ali karkoli. “Pomagamo, koliko le znamo.”

Opozarjajo na preventivo

Bistvo srečevanja je tudi opozarjanje na vse možne preventivne ukrepe in akcije. “Pomembno je samopregledovanje!” odločno opozori naša sogovornica in zdrav življenjski slog. Cilj skupine in vseh prostovoljk je, da poudarjajo pomen preventivnih programov in, da se na različnih prireditvah in stojnicah približajo tistim, ki morda ne upajo pristopiti.

Gabriela Hostnik – strokovna vodja Skupine za samopomoč Trbovlje (041 991 404)

Lidija Hutar – koordinatorka skupine (031 702 159), lidijahutar1@gmail.com (Lidija pa najdete in lahko kontaktirate tudi preko njene FB strani)

ZGODBA: Po raku, depresiji, infarktu …danes živi “na polno”

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...