13.5 C
Trbovlje
četrtek, 21. oktobra 2021
ZON.siAktualnoZGODBA: Po raku, depresiji, infarktu ...danes živi "na polno"

ZGODBA: Po raku, depresiji, infarktu …danes živi “na polno”

Četrt stoletja bo letos, kar je Trboveljčanka Lidija Hutar začutila bulico in takoj obiskala ginekologa. Sprva naj bi jo naročili čez 4 mesece pa je punkcija pokazala, da gre za invaziven maligen tumor in operirana je bila iz danes na jutri.

Skupina jo je “potegnila v življenje”

Lidija Hutar in Gabriela Hostnik

Skupina za samopomoč, ki letos praznuje že 30 let delovanja jo je, kot sama pravi, »potegnila v življenje«. Lidiji je dve leti pred diagnozo za rakom umrl oče in, ko je izvedela za svoje težave je pristala na dnu. Operacija, kemoterapija, obsevanja …vse to je trajalo slabo leto, v tem času pa se je vse bolj zapirala vase. »Postala sem depresivna, komaj sem kaj pojedla, raje sem ves čas ostajala doma« opisuje najtežje obdobje svojega življenja. Svetla točka je bil sin, ki je takrat imel le 7 let in njena mama, ki je ves čas stala ob strani. Lidija je štela komaj 35 let in tudi mož se je težko soočil z njeno diagnozo, še s cmokom v grlu opisuje. Družina ji bila ob njej, a zdelo se ji je, da je nihče ne razume, vsaj ne tako kot bi želela. Kljub pomoči psihiatra se ni uspela »sestaviti«. Nato pa jo je svakinja povezala s trboveljsko skupino za samopomoč bolnicam z rakom, kar ji je znova odprlo vrata v svet.

Vsak dan sproti!

Začela je uživati vsak dan sproti. Z možem sta se vse večkrat odpravila v naravo, spet se je lotila petja, ki ji veliko pomeni in z nasmeškom je nadaljevala svoj vsakdan.

Pa je znova udarilo – 5 let po onkološki diagnozi je imela možganski infarkt. Začela je videti dvojno, ves čas se ji je vrtelo. Pa je tudi to prestopila in še bolj zagnano nadaljevala. Postala je vodja Skupine za samopomoč in s svojimi izkušnjami pomagala drugim, kot to počne še danes.

In, ko najmanj pričakuješ – udari spet!

Vse do leta 2016, ko jo je življenje znova soočilo s kruto realnostjo. Še ne 30 let stara nečakinja je med nosečnostjo zbolela za rakom in umrla. Zaradi družinske anamnezo je Lidija šla na genetsko svetovanje, kjer so ugotovili, da je nosilka BRCA 1, njen brat pa prenašalec. Kar preprosto povedano pomeni, da imajo njeni potomci in sorodniki mnogo večjo verjetnost, da zbolijo za rakom. Lidiji so zaradi omenjenega odstranili vsa rodila – sicer preventivno, pa se je pri operaciji izkazalo, da je imela prav na jajčnikih že maligen tumor.

»Poslušaj svoje telo. To je zakon.«

To je navodilo naše sogovornice, ki je za vsako nenavadno bolečino obiskala zdravnika. Prav zaradi tega je prestala še kup odstranitev polipov in povrh vsega dobila tudi sladkorno bolezen.

Ampak Lidija je nasmejana z iskricami v očeh. Pred kratkim je praznovala 60. rojstni dan in sedaj živi »na polno«. Kot pravi: »Vse imam rada, neizmerno me osrečuje moj svet.«

Skupina za samopomoč bolnikom z rakom je v Trbovljah zelo aktivna, članov je kar 75. Srečujejo se vsak zadnji torek v mesecu v prostorih ZD Trbovlje, sicer pa se udeležujejo tudi prireditev in srečanj, da bi našli tudi tiste, ki jim je težje pristopiti in poiskati pomoč. In ne le za bolnike, tudi za svojce in prijatelje so odprti. Dobrodošel je vsak, ima takšno ali drugačno vprašanje oziroma dilemo.

Gabriela Hostnik – strokovna vodja Skupine za samopomoč Trbovlje (041 991 404)

Lidija Hutar – koordinatorka skupine (031 702 159), lidijahutar1@gmail.com (Lidija pa najdete in lahko kontaktirate tudi preko njene FB strani)

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

ZGODBA: Nekdanja radeška županja zbolela za rakom, tri leta kasneje še hčerka

Rak, ne le na dojkah, pač pa vsakršna oblika raka in vsaka resnejša bolezen, je osebna zgodba vsakega posameznika in njegovih svojcev. V prvi...