2 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoNe le smrad, skrbi jih, da gre morda za izpust rakotvornih snovi

Ne le smrad, skrbi jih, da gre morda za izpust rakotvornih snovi

“Smrdi zgodaj zjutraj, popoldan, smrdi tudi po deseti zvečer. Smrad je neznosen, pečejo nas dihala, tudi spati ne moremo, otroci so bolj bolni, še na sprehod jih ne moreš peljati. Oddahnili smo si le okoli novega leta, ko so imeli v tovarni kolektivni dopust,” nam štiri mesece po zadnjem skupnem sestanku predstavnikov občine Zagorje, Kumplasta in Civilne iniciative Kisovec pove ena izmed bližnjih sosed Kumplasta.

Filtri bodo nameščeni do septembra

Jože Ule

Na zadnjem sestanku, septembra lani, so se v podjetju Kumplast zavezali, da bodo v roku enega leta namestili čistilne filtre. “Delamo to, kar smo obljubili, a čez noč ne gre. Izvedli smo meritve, na podlagi katerih je narejena analiza. Na osnovi analize pa se bodo delali projekti, kje in kaj moramo vgraditi. To je zahteven projekt,” odgovorja direktor Kumplasta Jože Ule.

Naknadni, skrajšani roki, ki jih je zahtevala Civilna iniciativa Kisovec so nerealni, zagotavlja Ule. “Dali smo jim možnost, da pripeljejo svojega strokovnjaka, ki bi vgradnjo filtrov lahko speljal v pol leta in dal garancijo za izvedbo. A se po zadnjem sestanku iz civilne iniciative ni nihče oglasil pri nas, nihče ni kljub našemu vabilu prišel na ogled proizvodnje, prav tako nismo dobili nobenega telefonskega klica, čeprav smo pozvali vse krajane, naj nas pokličejo kadarkoli bi zavohali smrad,” dodaja Ule, ki še čaka, da pride na vrsto za sestanek na občini.

Za neodvisne meritve, ki bi pokazale, ali izpusti vsebujejo rakotvorne snovi

“Res je, nismo klicali Kumplasta, da smrdi, rezultatov ne bi bilo nobenih. Saj tudi zaposleni v Kumplastu vohajo smrad. V Kumplastu vedno trdijo, da so grešni kozel za ves smrad v Kisovcu, a smrdelo je tudi poleti, ko ni kurilne sezone. Smrad po zažgani plastiki iz Kumplasta je tako specifičen, ne more ga povzročiti kurjenje z lesom in premogom v zasebni hiši. Sploh pa bi morali biti filtri nameščeni že ob začetku delovanja in ne šele naknadno,” je prepričana Neda Starman iz Civilne iniciative Kisovec.

Foto: Kumplast

V Civilni iniciativi Kisovec, kjer prav tako še čakajo na odgovor občine Zagorje, so v tem času poiskali dve ponudbi, s katerimi bi izvedli neodvisne meritve, na vseh dimnikih, z maksimalnimi parametri. Cene meritev niso prav nizke, zanje bi morali plačati okoli 7.000 evrov. Poleg tega mora neodvisne meritve odobriti tudi Kumplast.

“Za nasvete, kako doseči inšpekcijski nadzor smo prosili tudi Eko krog. Eno je namreč smrad, ki sicer zelo poslabša kakovost življenja, drugo pa je možnost, da gre za izpust strupenih, rakotvornih snovi, ki pa ne smrdijo, kot je akrilonitril butadien. To se ni merilo, kljub temu, da so v Kumplastu pridobili okoljsko dovoljenje, na katerega se je pritožila občina Zagorje,” skrbi Starmanovo.

Občina vložila tožbo zaradi izdanega okoljevarstvenega dovoljenja Kumplastu

Na oktobrskem sestanku s predstavniki Civilne iniciative Kisovec smo se pogovarjali predvsem o odločbi Ministrstva za okolje, o razpoložljivih pravnih sredstvih in možnostih izvedbe dodatnih meritev emisij nekaterih snovi iz proizvodnega procesa Kumplasta. “Predračun smo dobili, o možnostih izvedbe se še dogovarjamo,” pravijo na občini Zagorje.

Občina Zagorje sicer verjame predstavnikom družbe Kumplast, da bodo s ciljem varovanja zdravja okoliških prebivalcev in tudi zdravja svojih zaposlenih, dogovorjene ukrepe v roku in kakovostno izvedli, vendar je zaradi zagotovitve varovanja pravic svojih občanov do zdravega bivalnega okolja 16. novembra lani na Upravno sodišče v Ljubljani vložila tožbo v zvezi z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem za Kumplast.

SORODNI ČLANKI:

Kisovčani bodo morali potrpeti še eno leto?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...