-- OGLAŠEVANJE --

Najvišji dimnik v Sloveniji v novih umetniških delih!

Kdor ima idejo, kako z modernimi tehnološkimi orodji na zanimiv in inovativen način predstaviti dimnik termoelektrarne Trbovlje, je vabljen, da sodeluje. Možnosti ponovne oživitve industrijske in kulturne dediščine Trbovelj v Delavskem domu Trbovlje raziskujejo v projektu FASIH, ki povezuje umetnost, znanost in tehnologijo z industrijsko dediščino.

-- OGLAŠEVANJE --

Delavski dom Trbovlje si želi ponovno oživiti trboveljski dimnik, podobno kot na svojih objektih to poskušajo storiti njihovi partnerji iz Beograda in Reke. “Bistvo je ohraniti dediščino, ki ima zgodovino v naših krajih. Poleg tega pa je dimnik še vedno prisoten in na voljo, da ga uporabimo za pozitivne zgodbe in razvoj,” je pojasnil Bogdan Šteh, vodja projekta. Kot je še poudaril, iščejo ideje, kako bi na novo uporabili že obstoječe objekte na inovativen način, povezali kulturo z znanostjo, našli nove načine predstavitve in predloge arhitekturnih rešitev. “V tej fazi projekta iščemo ideje, kako bi s povezovanjem znanosti in umetnosti odprli različne poglede na dediščino in jih predstavili z novejšo tehnologijo,” je še dodal Šteh.

Odprte so prijave za ideje, avtorju pripada tudi honorar

Da je prijava na razpis za inovativno idejo odlična priložnost za mlade inovatorje, umetnike oziroma raziskovalce, je prepričan Šteh, saj bodo pri izvedbi projekta lahko računali na vse izkušnje in podporo DDT-ja, za idejo bodo prejeli tudi honorar. Za projekt, kako z novimi multimedijskimi in tehnološkimi orodji ohraniti kulturno dediščino in pri tem preplesti umetnost in znanost, avtor oziroma skupina avtorjev prejme plačilo v višini 1500 evrov in še 2500 za uresničitev ideje. Predlogi lahko vsebujejo vizijo fantazijskega sveta, ki nakazuje rešitev problema namišljene človekove nadrejenosti naravi, ali so usmerjeni v vzdrževanje naravnega ekosistema in okolja, vključujejo lahko orodja s področja VR in XR tehnologije, 3D modeliranja in tiskanja ter ostale inovativne metode iz digitalnega sveta. Prijave so možne še do 23. junija s klikom na POVEZAVO.

Avtorju ali avtorjem izbrane ideje bo za izvedbo na voljo vsa razpoložljiva pomoč partnerjev. Svojo idejo bodo lahko razvijali v raziskovalnem laboratoriju Delavskega doma Trbovlje, ki nudi podporo na področju kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike. Izbranim avtorjem bodo na voljo prostor s studijskimi kamerami, lučmi, računalniki in software opremo za montažo, 3D tiskalnik in skener, 360-stopinjska kamera in druga oprema.

Bogdan Šteh je za naš portal pojasnil, da iščejo predvsem “nekaj, kar bi odstopalo od tega, kar smo do zdaj videli. Radi bi videli vsebinsko zanimive stvari, ki bodo razumljive vsem ljudem. Preprosto, želimo si vizualno kvaliteto in lepo sporočilo v ozadju, ki bo prikazalo pomen dimnika za zasavsko preteklost in možnosti za prihodnost”.

 

 

Projekt FASIH je sofinanciran iz sredstev Evropske unije kot del programa Ustvarjalna Evropa.

Sorodni članki:

Bravo! Delavski dom v Trbovlje pripeljal štiri neverjetne mednarodne projekte

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --