-- OGLAŠEVANJE --

Na zasavske srednje šole prijavljenih manj učencev kot prejšnje leto

Po predlogu šol je bilo za vpis na zasavske srednje šole prostih 570 mest v programih nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega ter gimnazijskega izobraževanja. Ker za mehatronika operaterja ni bilo dovolj prijav, ga v Trbovljah ne bodo izvajali. Zaenkrat je prijavnice za šolo v zasavski regiji oddalo 372 bodočih dijakov.

-- OGLAŠEVANJE --

Pogoj za vpis v srednjo šolo je uspešno zaključena osnovna šola. Torej bo za dejansko število dijakov, ki bodo v šolskem letu 2024/25 obiskovali zasavske srednje šole, potrebno počakati še do poletnih počitnic oziroma še malo dlje za tiste, ki se jim obeta kakšen popravni izpit.

Največ vpisa na gimnaziji, zdravstveni negi ter računalništvu

Več prijavljenih kot razpisanih prostih mest sta bili na programu gimnazije deležni litijska srednja šola ter Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje, športni oddelek. Strojni tehnik je prejel enako število prijav kot ima na razpolago mest, vsi ostali so jih prejeli manj. Kar pomeni, da načeloma na teh programih omejitve vpisov ne bo.

GESŠ Trbovlje Gimnazija Litija SŠ Zagorje STPŠ Trbovlje
Št. razpisanih mest 130 84 124 206
Št. prijavljenih 76 87 73 136

Število razpisanih prostih mest in število prijavljenih na zasavskih srednih šolah, vir: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Po trije bodoči dijaki več, kot je razpisanih mest, so vpisani na gimnazijskem programu Litije ter športnemu oddelku trboveljske šole. V Srednji šoli Zagorje je največ povpraševanja po zdravstveni negi, svojo prijavo je oddalo 45 mladostnikov, za 56 imajo prostih mest. Na programe pomočnik v biotehniki in oskrbi, gastronomske in hotelske storitve ter trgovec so prijave zasedle manj kot polovico prostih mest. Na trboveljski šoli so zabeležili največ povpraševanja za program strojni tehnik in tehnik računalništva, sledijo avtoserviser, elektrotehnik in pomočnik v tehnoloških procesih. Najmanj prijav sta bila deležna inštalater strojnih inštalacij (7) in oblikovalec kovin – orodjar (5), na katerih je bilo po 26 razpisanih prostih mest. Zaradi premajhnega števila prijav na nov program mehatronik operater, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje tega programa v naslednjem šolskem letu ne bo izvajala.

V letošnjem letu 454 dijakov v 1. letniku, skupaj na zasavskih srednjih šolah 1245

Iz Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so nam posredovali še število dijakov, ki se v zadnjih letih šolajo v Zasavju.

2021/22 2022/23 2023/24 vpis 2024/25
zasavske srednje šole 319 400 454 372

Primerjava števila dijakov skozi leta in število vpisanih za naslednje šolsko leto, vir: MVI

Če bodo v letošnjem letu vsi učenci, ki so se vpisali na zasavske šole, uspešno zaključili deveti razred – kar jim seveda tudi želimo, jih bo na omenjene šole hodilo 372. Kar je manj kot v prejšnjih dveh letih, a vseeno več kot v letih prej. Iz MVI so nam namreč posredovali še podatek, da se je v Zasavju pred sedmimi leti šolalo 317 dijakov. Trenutno vse štiri šole skupaj obiskuje 1245 dijakov. Največ, kar 381, jih je na STPŠ Trbovlje, 232 na SŠ Zagorje, 304 na GESŠ Trbovlje, 237 pa jih obiskuje Gimnazijo Litija.

Končal sem 9. razred, kaj pa zdaj?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki...
-- OGLAŠEVANJE --