-0.5 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.si1+1=2Na posvetu članic na Dolu tudi o novi vodji zasavskih gasilk

Na posvetu članic na Dolu tudi o novi vodji zasavskih gasilk

Nov gasilski dom na Dolu pri Hrastniku je gostil 55 članic, ki so se zbrale na tradicionalnem posvetu gasilk posavsko-zasavske regije. Poleg strokovnih tem so izbrali še novo vodstvo. 

Opis gradnje nove pridobitve, ki so jo gasilke izbrale za lokacijo srečanja sta podrobneje podala župan Občine Hrastnik Marko Funkl, in predsednik PGD Dol pri Hrastniku Urban Romih, ki je nove prostore in opremo gasilkam prikazal še v operativnem smislu.

Spodbuda gasilcem z novelo Zakona o dohodnini

Predsednica Komisije za delo s članicami posavske regije Vesna Kozole je zbranim predstavila načrtovane aktivnosti tega leta, nekatere od njih posavske in zasavske članice izvedejo skupaj. Zatem je Helena Odlazek, predsednica Komisije za delo s članicami zasavske regije strnila aktualnosti z republiškega vidika in jih predočila gasilkam, ki so z zanimanjem prisluhnile temam, kot so bližajoča se gasilka olimpijada in kako je z novelo Zakona o dohodnini postal izboljšan položaj gasilca, saj ta med drugim prinaša dodatno splošno davčno olajšavo v višini 1.500 evrov za prostovoljce, ki vsaj 10 let delujejo na operativnem področju. Predstavila je tudi priročnik za delo s članicami.

Naslednja vodja zasavskih članic iz hrastniške gasilske zveze

Ker se bliža volilno leto, je po vzoru predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika, ki redno poudarja vlogo kadrovanja v gasilstvu in odkrito podpira tudi vključenost žensk na funkcijska mesta, Odlazkova skladno z dogovorom na regiji, da se vsakih pet let menjavajo vodstva posameznih komisij, položila na srce članicam zasavske regije, naj čimprej stečejo dogovori, katera izmed članic znotraj GZ Hrastnik bo zastopala zasavske pripadnice gasilske organizacije in prevzela vlogo nove predstavnice v Svetu članic pri GZS za zasavsko regijo in dejala, “da se je potrebno zavedati, da to prinaša tudi določene obveznosti in dolžnosti.”

Za pogostitev je poskrbel Aktiv kmečkih žena z Dola pri Hrastniku z domačim pecivom, preden je bil posvet okoli 21. ure zaključen, pa je za pol ure smeha ob koncu regijskega posveta poskrbela še humoristka Joca iz Čeč.

 

Strokovni temi: informatika ob požaru, gasilstvo in filatelija

V nadaljevanju je Marko Zaletel, predsednik PGD Trbovlje-mesto in pomočnik poveljnika GZ Trbovlje za izobraževanje, ki je ob požaru v Makedoniji bil navzoč kot predstavnik republiške Civilne zaščite in je skrbel za področje informatike, predstavil doživljanje te velike naravne nesreče skozi lastne oči in skozi strokovno delo v povezavi z radijskimi zvezami, povezavo s spletom in medsebojno komunikacijo tekom kriznih razmer.

Slovenske doplačilne znamke v jesenskem času (oktobra)

Zatem je Marinka Cempre Turk, prepoznavna in cenjena s področja slovenskega ženskega gasilstva, zbrane popeljala v svet filatelije – predstavila je pomen znamk skozi zgodovino in skozi različne tematske sklope, vezane na motive na znamkah prikazala predvsem podobe gasilstva na znamkah.

Vsaka navzoča članica je ob slovesu prejela še lično spominsko darilo, stekleničko s kozarčkom, ki sta ga podarila Občina Hrastnik in Steklarna Hrastnik, ki je trajen spomin na posvet v znamenju strokovnega s koristnim in zanimivim.

SORODNI ČLANKI:

(Tudi) Zagorjanka snovala nov priročnik za gasilke

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Delavnice v trboveljskih KS-ih: Naredili bodo vizijo mesta

Trboveljska občina bo v naslednjih dneh pripravila delavnice po vseh krajevnih skupnostih, zato da bi skupaj sestavili vizijo in cilje nove strategije Občine Trbovlje.  "Vaš...