10.5 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoGasilci: Najbolj obžalujemo to, da se v tem letu veliko manj družimo...

Gasilci: Najbolj obžalujemo to, da se v tem letu veliko manj družimo z mladimi

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Takrat se še toliko bolj spomnimo na lokalno gasilstvo. Tokrat smo obiskali poveljnika Gasilske zveze Hrastnik Slavka Drakslerja in se odpravili tudi na obisk v popolnoma nov gasilski dom PGD Dol pri Hrastniku. 

Letos je vse precej drugače kot sicer. Marsikaj, kar smo načrtovali, smo morali spremeniti ali pa odpovedati. Tako je tudi v oktobru. Najbolj obžalujemo to, da se v tem letu veliko manj družimo z mladimi, nam je zaupal poveljnik.

Izvedeli smo, da gasilska društva že ves čas korone svoje delo prilagajajo navodilom NIJZ. Vsa društva so svoje aktivnosti omejila, obdržali so samo nujna dela. Trenutno ni članskih sestankov in sestankov z mladimi. Glede na vlogo in pomembnost gasilstva v naši družbi se moramo zavedati, da se gasilske enote ne morejo zapreti brez posledic. Zato je potrebno pravočasno storiti vse, da ne pride do vnosa virusa v društvo. V normalnih okoliščinah se v oktobru, ki je mesec požarne varnosti, društva zaradi osveščanja občanov predstavljajo preventivno, letos tega ni. Enako velja za predstavitvene vaje, odpovedane so tudi vse gasilske vaje, (meddruštvene, sektorske), v zadnjem tednu so omejili tudi društvene vaje. Prav tako so odpovedana nekatera usposabljanja in tekmovanja. Društva pa svoje delo prilagajajo tudi glede na pogoje dela.

Smo pa izkoristili medije in plakatna mesta, da vsaj malo spodbujamo k previdnosti in delujemo preventivno, poudarja Slavko Draksler.

Sodelovanje z mladimi je za gasilce prioriteta, saj se začne že v vrtcu. Pred novimi ukrepi so jih po tradiciji obiskali hrastniški prvošolčki. Tokrat je srečanje moralo potekati pred gasilskim domom in na varni razdalji.

Letos nekih večjih požarov na srečo ni bilo, bilo pa je nekaj neurij, kjer so gasilci ustrezno ukrepali. Sicer pa je v toku preverjanje gasilnih aparatov, in ker nesreča nikoli ne počiva, tudi 24-urna dežurna služba deluje normalno. V Hrastniku je okoli 500 gasilcev, imajo dva zaposlena, aktivnih pa je približno 140 gasilcev. Njihova dosegljivost je odvisna predvsem od službe. Zato obstaja dogovor z nekaterimi podjetji, da se zaposleni gasilci v primeru nujnosti lahko odzovejo tudi v času službe. V okviru vseh aktivnosti pa se delo Gasilske zveze Hrastnik in PGD Hrastnik zelo prepletata.

Na Dolu pa medtem polnijo omare čisto novega doma

Ker smo že bili v Hrastniku, smo se napotili še na Dol, da si ogledamo novi gasilski dom PGD Dol pri Hrastniku, v katerega so se dolski gasilci vselili 11. oktobra. Izgradnja doma je financirana s sredstvi, ki so jih dobili s prodajo starega doma in delno iz proračuna ter lastnih sredstev gasilcev. Dobre pol milijona evrov je znašala investicija gradbenih del in notranje opreme. Dela so z manjšimi prekinitvami potekala približno eno leto, izvajalec gradbenih del pa je bil AGM Nemec.

V spodnjih prostorih novega doma so tri garaže, skladiščni prostor, zaledni del s priročno delavnico in regali za opremo. V zgornjem nadstropju pa so velika dvorana za približno 90 ljudi, priročna razdeljevalnica hrane, soba za arhiv in svečane uniforme ter obleke otrok in pa sejna soba za sestanke upravnega odbora in drugih organov društva.

Po besedah Tadeja Logarja podpredsednika PGD Dol pri Hrastniku, so gasilci še posebno zadovoljni, ker je novi dom za razliko od starega, dovolj prostoren in suh, tako, da se bo našlo primerno mesto tudi za zgodovinski arhiv društva. In, ko bo konec korona stanja, bodo prostor primeren za vaje in učenje dobili tudi najmlajši gasilci, ki na tekmovanjih dosegajo zavidljive rezultate.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...