-0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.siAktualnoZagorje: Na igriščih našli svinec in živo srebro!

Zagorje: Na igriščih našli svinec in živo srebro!

V dveh vrtcih v občini Zagorje so našli sledi težkih kovin v tleh igrišč, so pokazale meritve Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Občina Zagorje je konec maja prejela poročilo o poročilo o opravljenih meritvah. “Na 5 igriščih analize niso pokazale prekomerne onesnaženosti. V tleh na igrišču vrtca Center je bila v manjši meri presežena mejna vrednost za svinec, v tleh ob vrtcu Maja pa je bila v manjši meri presežena opozorilna vrednost za živo srebro,” so povedali na občini Zagorje.

Vrtec Zagorje -igrisce Kekec
Vrtec Zagorje – igrišče Kekec

Sanacija do 20. oktobra

Občina Zagorje ima že izdelan elaborat za ureditev zunanjih površin v enoti Maja in Center, ki je potrjen tudi s strani Inštituta za okolje in prostor. Dela naj bi bila po pričakovanjih dokončana najkasneje do 20. oktobra letos.

Za varnost otrok, ki obiskujejo predšolsko vzgojo v enotah Maja in Center, bo v času del poskrbljeno v skladu z varnostnim načrtom in zahtevami koordinatorja varstva pri delu. Dinamika del bo prilagojena delovnemu procesu vrtca. Izvedbo sanacije bo nadziral tudi Inštitut za okolje in prostor.

Za navodila, kako naj zaposleni v teh dveh vrtcih ravnajo, so zaprosili Nacionalni institut za varovanje zdravja. Za stališče in predlog sanacije so zaprosili tudi Inštitut za okolje in prostor. “Iz omenjenih navodil izhaja, da je minimalna verjetnost, da bi otroci med igro sprejeli tolikšne količine svinca ali živega srebra, da bi te lahko sprožile spremembe v organizmu,” pravijo na občini Zagorje.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

FOTO: Nov oder in scenska tehnika, pa luči …!

Potem ko je KC Delavski dom Zagorje pred tremi leti popolnoma obnovil in zamenjal ozvočenje v dvorani in tako omogočil optimalne pogoje za vrhunski...
X