11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoLetos v Zasavju manj težav z nevarno ambrozijo. Kje se bo v...

Letos v Zasavju manj težav z nevarno ambrozijo. Kje se bo v prihodnje še razraščala?

Odstranjevanje nevarne ambrozije, ki povzroča težave zgornjih in spodnjih dihal, je očitno z leti prišlo v zavest lastnikov zemljišč, saj zdravstvenih težav zaradi ambrozije v Zasavju ne zaznavajo. Zatiranje ambrozije je namreč odgovornost lastnikov kmetijskih in nekmetijskih zemljišč, na javnih površinah pa za to skrbijo komunalna podjetja. 

Ambrozija je enoletnica, ki se pojavlja od julija do septembra, tako da so jo tudi v komunalnih podjetjih letos že odstranjevali, s košnjo in tudi s puljenjem, kot je predvideno v odredbi o ukrepih za zatiranje te rastline. 

Nekaj bilk na Lakonci v Trbovljah.

“Komunala Trbovlje jo odstranjuje na javnih površinah v našem upravljanju, torej na zelenicah ter ob lokalnih cestah. Skladno z zakonodajo je sicer ambrozijo dolžen odstraniti lastnik zemljišča, kjer se ambrozija razrašča. Če opazimo kakšno takšno lokacijo ali pa nas nanjo opozorijo občani, s tem seznanimo Oddelek za okolje in prostor Občine Trbovlje, ki pozove lastnika k odstranitvi,” so o postopkih zatiranja nevarne rastline, ki lahko povzroča rdečico oči, solzenje, občutek peska v očeh, kihanje, zamašen nos, srbenje nosu in nosni izcedek ter kašelj, piskanje v prsnem košu, oteženo dihanje in tiščanje v prsnem košu, povedali v Komunali Trbovlje. 

Letos pa v trboveljski občini opažajo, da je ambrozije manj kot prejšnja leta. Razloga za takšno stanje sta predvsem, da je košnja ob cestnih robovih potekala že v začetku poletja, potem pa zaradi suše in visokih temperatur ni bilo ugodnih pogojev za njeno kalitev oz. razrast, pravijo v trboveljskem komunalnem podjetju. “Drugi razlog pa je v tem, da so se zemljišča, kjer je bilo ambrozije zadnja leta veliko (npr. pred Frančiška rovom), že uspešno zarasle z drugimi rastlinami, npr. deteljo, travami, raznimi ‘obplotnimi oz. obcestnimi’ rastlinami, kot so navadni pelin, rebrinec, navadni dežen, potrošnik in druge,” še dodajajo na Komunali, kar kaže, da je bilo zatiranje ambrozije v zadnjih letih uspešno. 

Narava jo premaga sama, težav z alergijami v Zasavju skoraj ni

Nova gradbišča, nasipi in kupi zemlje so za nekaj let tudi nova ugodna rastišča za ambrozij.

To zaznavajo tudi v zasavski pulmološki ambulanti v Zdravstvenem domu Zagorje, kjer je pulmologinja Jasmina Dimitrijević Golež pojasnila, da v Zasavju zdravstvenih težav, povezanih z ambrozijo skorajda ni. V večini primerov se namrež izkaže, da gre pri pacientih za seneni nahod, ki ga povzročajo trave in zgodnje cvetenje dreves, je še dejala pulmoginja in dodala, da je bilo v Zasavju po njenem vedenju vedno več težav s tem, kot pa z ambrozijo. 

Ta sicer porašča goličave. “Prva leta se širi, najmanj kakšna tri leta, nato pa jo uspešno izpodrivajo druge rastline in nazadnje tudi izpodrinejo. Po nekaj letih ambrozija z določenega rastišča popolnoma izgine. Če ambrozija ne bi bila tako zelo alergogena, niti ne bi bilo takšne potrebe po odstranjevanju, saj bi jo narava sama premagala. Se pa seveda pojavljajo nova gradbišča, nasipi, kupi zemlje in s tem za nekaj let tudi nova ugodna rastišča za ambrozijo, ki bodo ponovno izpostavljena sukcesiji vrst, torej zaporednemu pojavljanju in izginjanju različnih rastlinskih vrst,” so o razraščanju ambrozije še povedali na Komunali Trbovlje, kjer jih o rasti ambrozije obveščajo tudi občani, a se v veliko primerih izkaže, da so jo zamenjali z navadnim pelinom ali zlato rozgo. “Nekateri pa jo dejansko prepoznajo na določeni lokaciji, navadno gre za kakšno gradbišče oziroma bivše gradbišče,” so še pojasnili. 

SORODNI ČLANKI:

POZOR, čas cvetenja smrtno nevarne ambrozije!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...