today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.si1+1=2Kristina Renko: “Komaj smo čakali, da bo tega konec, zdaj pa krpamo...

Kristina Renko: “Komaj smo čakali, da bo tega konec, zdaj pa krpamo luknje.”

Ravnateljica Osnovne šole Ivana Skvarče je avgusta 2018 postala Kristina Renko. Za učiteljico zgodovine, ki poleg ravnateljevanja še vedno občasno tudi poučuje, se izteka prvi 5-letni mandat. 

V kratkem se bo začel postopek za izbiro ravnatelja. Nove kandidature ravnateljica Kristina Renko še ni želela pritrditi, a je z odgovorom na vprašanje o tem več kot namignila: “Nagibam se k temu, da ostaja še delo, ki ga je potrebno nadaljevati. Rada bi videla, kam nas bo pot pripeljala v naslednjih petih letih in prepričana sem, da je še veliko stvari, ki bi jih bilo dobro narediti. Predvsem pa razmišljam, da lahko tukaj še nekaj prispevam.”

V prvem mandatu je Kristini Renko načrte prekrižal koronavirus. Kolektiv je uspešno nadaljeval delo predvsem zato, ker so bili povezani in usmerjeni v prihodnost. “Vedno smo razmišljali, kako priti do cilja, da bomo naredili tisto, kar je najboljše za otroke in kako jim pomagati, ker so se otroci znašli v zelo težki situaciji.” Še vedno so v šolskem delu vidne posledice tega obdobja, poročajo učiteljice in to opazi tudi ravnateljica. “Komaj smo čakali, da bo tega konec, zdaj pa krpamo luknje.”

Kakšna naj bi bila šola 21. stoletja?

Po eni strani se pogovarjamo o uporabi naprav in informacijsko komunikacijske tehnologije, po drugi strani ugotavljamo, da se otroci premalo gibajo. Računalniki odvračajo koncentracijo in so velikokrat moteči, meni Renkova, hkrati pa se zaveda, da je tehnologija sestavni del sodobne šole. Predvsem, kot pravi ravnateljica, je med uporabo tehnologije in trajnostno naravnanim življenjem, potrebno vzpostaviti ravnovesje. Učence pri pouku, razširjenem programu, vključevanju v različne projekte, izvajanju dejavnosti vzgajamo, poučujemo, osveščamo, usmerjamo, pomagamo pri razvijanju njihovih kompetenc in veščin za življenje v 21. stoletju. “Danes se na naši šoli veliko dejavnosti izvaja zunaj, v okolici šole. Imamo visoke grede, ko se bo prenovilo šolsko dvorišče, bomo pridobili senzorno pot, dodali še več visokih gred, pouk bo možno učinkovito izvajati na prostem.”

Za prenovo dvorišča pred vhodom v šolo so pridobili tudi evropska sredstva. Izgradnja in obnova naj bi bila končana do konca maja 2023. “To bo izjemna pridobitev za našo matično šolo. Na obeh podružnicah že imamo zelo dobri učilnici na prostem, na Podkumu imamo med drugim tudi čebelnjak.” Na dvorišču bodo postavili klopi, mize, kolesarnico in kot že zgoraj omenjeno, nove visoke grede in senzorno pot, ki bo povezovala stopnišče z glavnim vhodom v šolo.

Vse večja je prostorska stiska, pomanjkanje učiteljev

Če trenutno še rešujejo prostorsko stisko, pa dolgo to ne bo več mogoče. Prostor, ki je nekoč bil namenjen garderobnim omaricam, se ravno v tem času prenavlja in spreminja v večnamenski prostor. Na šoli gostujejo specialne pedagoginje iz OŠ Slavka Gruma, ki tudi potrebujejo prostor za izvajanje svojih ur. “Organizacijski del postaja res velik zalogaj, ampak zaenkrat ga še lahko obvladujemo. Vprašanje pa je, kaj bo čez nekaj časa. Popolnoma enaka je težava pri kadrovski politiki. Dejstvo je, da v Sloveniji manjka okrog 4000 učiteljev in to se kaže v vseh šolah,” pove vodja OŠ Ivana Skvarče in spomni, da v tem trenutku iščejo ustrezen kader za računalništvo.

“Na naši šoli sledimo aktualnim pedagoškim smernicam. To pomeni, da se osredotočamo na otroka in njegovo vlogo v vzgojno-izobraževalnem procesu. Delamo na tem, da so otroci pri pouku in pri dejavnostih maksimalno aktivni in jim skušamo dati čim več. Tisto, kar bi si kot ravnateljica tudi v prihodnje najbolj želela, je, da, ko zaključijo osnovnošolsko izobraževanje pri nas, šolo zapustijo z dobrimi občutki in se radi k nam vračajo. In da lahko na koncu s ponosom rečejo, da so obiskovali našo šolo, se dobro imeli in hkrati tudi veliko naučili,” strne Kristina Renko filozofijo zadnjih let, ki jo vodi na ravnateljski poti.

Kaj so učiteljice iz Zagorja prinesle iz Skandinavije in Češke?

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...