today-is-a-good-day
8.1 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoKomunala bi že avgusta lahko ostala brez denarja. Na potezi je občina.

Komunala bi že avgusta lahko ostala brez denarja. Na potezi je občina.

“V najhujšem scenariju se Komunala ustavi v avgustu,” je na včerajšnji seji občinskega sveta napovedal začasni direktor Komunale Trbovlje Bruno Šurina. V javnem podjetju se namreč soočajo s težavami v likvidnosti, medtem ko ostaja odprto tudi vprašanje, kako se bo pokrilo 770.000 evrov pretekle izgube. Vodstvo Komunale z nadzornim svetom je pripravilo štiri možne rešitve, o njih pa bodo razpravljali na izredni seji občinskega sveta v četrtek, 30. junija. 

Največja izguba v Komunali Trbovlje se je ustvarila v zadnjem četrtletju lani in prvem četrtletju tega leta, ko je bila cena ogrevanja “krepko pod vzdržno ceno”, je dejal Šurina, ki na seji ni predstavil letnega poročila o poslovanju Komunale, saj ga je podžupanja Maja Krajnik brez obrazložitve izvzela z dnevnega reda, je pa govoril o rebalansu gospodarskega načrta za letos. A je obenem že napovedal, da tudi podražitve, ki so jih pripravili z rebalansom in o katerih smo na portalu zon.si že pisali, ne bodo dovolj, da bi Komunala splavala na pozitivno ničlo. 

Začasni direktor Komunale Trbovlje Bruno Šurina

Ni časa za razmišljanje in razprave

Likvidnostno luknjo je treba rešiti nemudoma, pri čemer bo morala pomagati občina, saj je ekipa, ki je sredi aprila pričela reševati likvidnostno luknjo, proti prodaji toplarne. Tako so predlagali štiri možnosti – dokapitalizacijo s strani občine, najem premostitvenega kredita s poroštvom občine, hipotekarni kredit z zastavitvijo toplarne Polaj ali oprostitev plačila najemnine za infrastrukturne objekte občini (vsaj) do konca leta. Dodatne podražitve po mnenju Šurine ne pridejo v poštev, saj bi v primeru, če bi želeli pokrivati izgube za nazaj, morali ceno variabilnega dela ogrevanja dvigniti na okoli 250 evrov za megavatno uro. “Vem, da je volilno leto, ampak bi morali preseči to in potrditi rebalans gospodarskega načrta,” je svetnike nagovoril Šurina. 

Z moratorijem na najemnino bi Komunala mesečno pridobila 132.000 evrov, 700.000 evrov imajo limita, ki pa ga je treba konec leta pokriti. Če tega občina ne bo sprejela, bi Po ocenah vodstva podjetja rabili 1,5 milijona evrov premostitvenega kredita samo za reševanje likvidnostnih težav. 

Predsednik nadzornega sveta Jože Klanšek

Da niso prišli prosit, ampak predstaviti stanje, pa je poudaril predsednik nadzornega sveta Komunale Trbovlje Jože Klanšek, ki je občinskemu svetu očital, da so si za reševanje finančnih težav v podjetju vzeli preveč časa. Po njegovem bi namreč včerajšnja razprava potekati že decembra ali najkasneje januarja, zdaj pa je časa “izredno malo”.

Na bankah so že bili, a sta jih bili pripravljeni poslušati le NLB in Deželna banka, vendar tudi od teh v dveh mesecih niso dobili odgovora, je povedal, a tudi poudaril, da je prva v vrsti za reševanje občina, ki mora kot ustanoviteljica ravnati kot odgovoren gospodar in dati garancijo za 1,5 do 2 milijona evrov premostitvenega kredita, ki bi ga najeli za predvidoma 5 let. Če je občina v zadnjih letih vzela okoli 1,5 milijona evrov dobička, tudi zdaj ne bi smel biti problem dati bančno garancijo, je bil odločen Klanšek. Če bank ne bodo uspeli prepričati, bi po njegovem v poštev prišla dokapitalizacija. 

Občini ne diši nobena možnost reševanja težav Komunale

A na občini očitno na predloge vodstva podjetja in nadzornikov niso bili dobro pripravljeni, saj se do predlogov niso predhodno opredelili in pripravili sklepov z rešitvami, o katerih bi odločali svetniki. Namesto tega je direktor občinske uprave Miran Skobe dejal, da oprostitev plačila najemnine za infrastrukturo pomeni toliko manj investicij v vzdrževanje infrastrukture, poroštvo za kredit pa bi pred novo finančno perspektivo, ko računajo na večje investicije v vrtec, šolo in Lakonco, pomenilo slabšo kreditno sposobnost občine. Skobe je še dejal, da izgube za nazaj občina ne bo pokrivala, za reševanje likvidnostnih težav pa, da rabijo podrobnejše analize in podatke, preden bi se odločili, na kakšen način bo občina stopila naproti. 

Na to so se burno odzvali v opoziciji, češ da so za nastalo situacijo krivi občina in svetniki Liste Jasne Gabrič, ki so kot večina v občinskem svetu vplivali na kadrovanje in dogajanje v Komunali. Ti so vpletenost v komunalno godljo zanikali, Sara Sotlar in Jože Pustoslemšek pa sta predlagala forenzično preiskavo, da bi izvedeli, kaj se je v resnici dogajalo v podjetju, da je prišlo do takšne finančne luknje. 

Novega direktorja ne želijo poslati na vlak, ki vodi v stečaj

“Če se je mama vmešavala v Komunalo, mora tudi zdaj stopiti na njeno stran,” je bil odločen tudi Borut Dolanc, ki se je spraševal tudi, zakaj Komunala po dveh mesecih od drugega razpisa še nima novega direktorja. Klanšek je glede tega pojasnil, da so na drugem razpisu v ožji izbor povabili dva kandidata, a da bodo z odločitvijo počakali, dokler se ne rešijo likvidnostne težave podjetja. 

Ker so na občinski strani vztrajali, da pred odločitvijo želijo podatke o stanju podjetja na dan 31. 5. 2022 in simulacijo denarnega toka do konca prihodnje kurilne sezone, bodo prihodnji teden najprej opravili vnovičen sestanek z vodstvom Komunale Trbovlje, o odločitvah pa bodo svetniki odločali na izredni seji čez teden dni. 

SORODNI ČLANKI:

Izračun: koliko več boste plačali za ogrevanje v Trbovljah

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...