-- OGLAŠEVANJE --

Kolesarji so se znova podali na zahteven vzpon na Kum

Vzpon s kolesom na Kum predstavlja enega najtežjih kolesarskih vzponov v Sloveniji. Na trasi asfaltirane in makadamske poti v skupni dolžini 9 kilometrov in pol je potrebno premagati kar 1000 metrov višinske razlike. Na organiziran vzpon, kjer povprečen naklon znaša 10 odstotkov, se je letos podalo skoraj 100 kolesarjev.

-- OGLAŠEVANJE --

Prvi vzpon na Kum je leta 1990 organiziralo Kolesarsko društvo Partizan Trbovlje in nato so si sledili vsako leto, do leta 2018. Od 100 do 150 udeležencev se je udeleževalo prvih vzponov, nato pa je število začelo padati zaradi vse več kolesarskih prireditev, slabega stanja ceste in tudi zahtevnosti vzpona. Lansko leto je organizacijo prevzelo Smučarsko društvo Kum – Dobovec in izpeljalo tekmovanje z 80 kolesarji in 12 tekmovalci v kategoriji E-koles.

Obujena tradicija

Dobro obiskana prireditev je Smučarsko društvo Kum – Dobovec spodbudila, da vzpon na Kum ponovno postane tradicionalen. V nedeljo, 30. junija 2024 se je na Kum ponovno povzpelo skoraj 100 kolesarjev, organizator pa je zagotovil, da je tokrat dirka štela tudi za Pokal Slovenije v okviru Kolesarske zveze Slovenije. Rezultat najboljšega tekmovalca Mateja Lovšeta je bil nekaj pod 39 minut.

Organizator dirke in predsednik Smučarskega društva Kum – Dobovec, Ervin Renko je bil ob koncu ponosen, da je društvu že drugič zapored uspelo izvesti tako velik dogodek, pri čemer so veliko prispevali tudi sponzorji, katerim gre iskrena zahvala. Cilj društva in predsednika je uresničiti veliko željo in v prihodnjih letih na Kum pripeljati eno izmed etap dirke po Sloveniji. Vsak kolesar, ki ima vzpon na Kum v svoji zbirki, je junak.

Fotogalerija (Kolesarski vzpon na Kum – uradne fotografije):

Sorodni članki:

Po treh letih že jutri znova v Zasavju

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --