Knjiga, ki se bere s telefonom v roki

Dobrih 300 dijakov in profesorji Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje so se pred meseci lotili zanimivega projekta in nastala je ne povsem običajna knjiga Vizija prihodnosti, ki je bila hkrati tudi darilo.

0
98
Alenka Prezelj in Jelena Keršnik

Profesorji so izbrali citate na temo ustvarjalnost – prihodnost, dijaki pa so prispevali svoja razmišljanja, fotografije, risbe in slike. Nekaj prispevkov so še posebej izpostavili s posnetimi videoposnetki, dostopnimi preko QR kode, v knjigi pa je tudi nekaj izdelkov obogatene resničnosti, ki oživijo s pomočjo posebne aplikacije.

Prispevali vsi, tako dijaki kot profesorji

vizija prihodnosti

Projekt je bil zahteven, osnovna ideja je bila narediti knjigo, v katero bodo prispevali čisto vsi, tako dijaki in profesorji. “Dijakom smo želeli približati tudi tehnologijo, jim dati idejo, kaj vse je mogoče narediti. Želeni učinek je bil dosežen,” pravi urednica knjige Alenka Prezelj.

Dijaki so knjigo dobili za darilo ob koncu vizija prihodnosti3šolskega leta in zanimivo je bilo videti, pravi Prezljeva, kako dijaki, sicer vedno s telefoni v rokah, listajo in berejo, namesto, da si knjigo ogledajo še z aplikacijami na telefonu.

“Dijaki so zelo ustvarjalni, a pri tem jih ne gre preveč omejevati, treba jim je pustiti več svobode, da se znajdejo sami. Ideje so se po začetnih omahovanjih ponujale kar same od sebe,” pravi ravnateljica GESŠ Trbovlje Jelena Keršnik. Na nekaterih šolah so podobni projekti že stalna praksa, zato je bila Keršnikova prepričana, da ga lahko izvedejo tudi sami: “Vse se je poklopilo, ko se nam je pridružila Alenka Prezelj, ki je zagrizla v idejo in jo oplemenitila.”

Seveda pa zgodbe tu ni konec, po današnji predstavitvi knjige Vizija prihodnosti v trboveljski knjižnici, že snujejo nove ideje, ki bodo na nek način nadaljevanje zgodbe. Ne bo knjiga, pravi Prezljeva, več o novem projektu pa še ni želela izdati.

vizija prihodnosti1

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here