12 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoKnapi bodo živeli v virtualni resničnosti

Knapi bodo živeli v virtualni resničnosti

"Hodil boš po rudniškem jašku in zagledal rudarja, hologram, ki koplje rudo. V rudarskem stanovanju bo na štedilniku ponev, če se je boš dotaknil, se bo v zraku izpisal recept za funšterc," je za lažjo predstavo, kaj vse bodo obiskovalci lahko doživeli v kmalu odprtem Virtualnem muzeju rudarstva, navrgel primer direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič.

Zoran Poznič
Zoran Poznič

Virtualni muzej rudarstva je v pripravi, za publiko bo zaživel spomladi 2017, napoveduje Poznič. Zgodovina rudarstva bo predstavljena z novimi tehnologijami, 21. stoletju primerno, z navidezno in razširjeno realnostjo, s hologrami, na 800 kvadratnih metrov površin v katakombah Delavskega doma.

Izvajali bodo več programov, od izobraževalnih do komercialnih. To bo po Pozničevih besedah prva takšna postavitev v Sloveniji in na srednjeevropskem področju.

O 220 let rudarstva z novimi tehnologijami

“Na nov, sodoben način, ne po pravilih muzejske stroke, bomo prikazali več kot 220 let, odkar je rudarstvo v Trbovljah zaživelo in tudi umrlo. To bomo storili s tehnologijo, ki je mladi generaciji položena v zibko, ki jo razumejo,” pojasnjuje Poznič.

Po strokovni plati sodelujejo z Zasavskim muzejem Trbovlje, z nekaterimi programerskimi podjetji, z visokošolskimi institucijami izven države, z univerzo na Japonskem, z Ars Electronico, veliko pa naredijo tudi sami.

arhivddt-3Razvoj kulturnega, industrijskega turizma v rokah DDT

Pripravljalci čakajo še na zadnje odobritve finančnih sredstev ministrstva za kulturo. Zaradi daljših rokov dobave določene tehnične opreme na področju vizualizacije, hologramskih slik in virtualne realnosti priprave na odprtje muzeja trajajo nekoliko dlje, kot so si predstavljali, pravi Poznič.

Po prvotnih načrtih naj bi namreč muzej zaživel v začetku decembra, ob godu Sv. Barbare, zavetnice rudarjev.

Upravljanje z razvojem kulturnega, industrijskega turizma pa bo v sodelovanju z občino Trbovlje prihodnjem letu preneseno na DDT.

Rudniški turizem tudi pri nas?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...