today-is-a-good-day
6.9 C
Trbovlje
sobota, 2. marca 2024
ZON.siAktualnoKljub povečanem številu prometnih nesreč, telesnih poškodb manj kot pred 10 leti

Kljub povečanem številu prometnih nesreč, telesnih poškodb manj kot pred 10 leti

Na Policijski upravi Ljubljana smo povprašali, kakšna je situacija glede prometnih nesreč v Zasavju danes in kako je bilo pred desetimi leti. V vseh štirih občinah so v 2023 zabeležili več prometnih nesreč kot leta 2014. Število nesreč se najbolj povečuje od časa epidemije, kažejo podatki. Dobra novica pa je, da se zmanjšuje število število nesreč s poškodbami. 

Občina/ leto Prometne nesreče
Skupaj S smrtnim izidom S hudo telesno poškodbo Z lažjo telesno poškodbo Z materialno škodo
Skupaj Zasavje 2014 269 1 11 122 135
2023 382 2 12 113 255

Tabela: število prometnih nesreč v letih 2014 in 2023, vir: PU Ljubljana

Statistični podatki, ki smo jih prejeli iz PU Ljubljana so pokazali, da se v vseh zasavskih občinah skupno število nesreč na cestah povečuje. Kot že povedano je manj nesreč s poškodbami, število se je povečalo le v Litiji. Torej, pogostejše so prometne nesreče z materialno škodo, največji porast so zaznali v Litiji.

V zadnjih desetih letih je bilo v Zasavju 26 smrtnih žrtev nesreč, največ v občinah Litija in Zagorje med letoma 2015 in 2020.

 

Največkrat je kriva hitrost, prehitevanje, tudi substance

Načelnik PP Trbovlje, Aleš Oberčkal

Govorili smo z načelnikom Policijske postaje Trbovlje, Alešem Oberčkalom, ki nam je razložil, da so največji razlogi za prometne nesreče v Sloveniji, kot tudi v zasavski regiji, neprilagojena hitrost vožnje, nepravilna stran smeri vožnje, neupoštevanje pravila prednosti. “Večkrat so nesreče povezane s prekomerno uporabo alkohola in drugih prepovedanih substanc,” je dodal načelnik in še opozoril na ranljivost nekaterih manj vidnih udeležencev v prometu, kot so pešci, kolesarji in drugi ter zmanjšano vidljivost v jesenskem in zimskem času, ko je dan krajši.

Več nesreč tudi zaradi vse več prometa

Pri iskanju krivcev za povečanje prometnih nesreč v Zasavju na splošno pa je pomembno, da upoštevamo več dejavnikov, pravi Oberčkal. Na eni strani je tu vse več udeležencev v prometu, tudi vse več gradbišč, ki vplivajo na cestno infrastrukturo, vse več je tudi nestrpnih voznikov. Nikakor pa ne gre pozabiti na problematične odseke, trboveljski prvi policist izpostavi cesti Litijo – Ljubljana in Izlake – Trojane.

V želji, da bi preprečili nesreče, pa policisti delujejo tudi preventivno. Tako bodo v letošnjem letu, po podatkih Aleša Oberčkala, izvajali kar nekaj akcij. Poleg že tradicionalnih ob začetku novega šolskega leta in po vsakih šolskih počitnicah, ko skušajo s svojo prisotnostjo vplivati na vedenje voznikov, bodo izvajali tudi druge poostrene nadzore. V mesecu januarju nas torej na cestah čaka nadzor nad uporabo mobilnih naprav med vožnjo, preverjanje zimske opreme, uporabo varnostnega pasu ter psihofizično stanje voznikov.

Občina nabira podatke o voznikih. Kaj bo storila z njimi?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...