2.8 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoKdo so letošnji prejemniki občinskih priznanj v Hrastniku?

Kdo so letošnji prejemniki občinskih priznanj v Hrastniku?

Znani so letošnji prejemniki priznanj Občine Hrastnik, ki jih bodo podelili ob občinskem in rudarskem prazniku 3. julija. Občinski svetniki so na zadnji seji potrdili predloge, da srebrno priznanje prejme Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik, bronasta priznanja pa bodo prejeli Vladimir Pušnik, Ivan Potrata ter Društvo upokojencev Dol pri Hrastniku. 

Silva Centrih

Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik bo srebrno priznanje prejelo za delo in uspehe na društvenem področju. Ustanovljeno je bilo konec leta 2009, od takrat pa njegova predsednica Silva Centrih ves čas zavzeto skrbi za vse programske naloge in dejavnosti društva ter je članicam ves čas na voljo, tudi v času korone, pa čeprav velikokrat samo za pogovor in izraz sočutja, je zapisano v utemeljitvi za srebrno občinsko priznanje. 

Društvo trenutno šteje 190 članov, ki so vključeni v dva programa za preprečevanje osteoporoze: Življenje z osteoporozo, ki je namenjen izobraževanju, in Imejmo radi svoje kosti, ki je namenjen svetovanju, raznim aktivnostim v naravi in terapevtski vadbi v bazenu oziroma telovadnici. Še naprej si želijo pravočasno in kakovostno zdravljenje osteoporoze, predvsem mlajših upokojencev, ki so z novim načinom preživljanja prostega časa najbolj izpostavljeni tej zahrbtni bolezni. 

Vladimir Pušnik – čebelar, gasilec in še kaj

Vladimir Pušnik je zelo aktiven član Čebelarskega društva Hrastnik.

Vladimir Pušnik bo bronasto občinsko priznanje prejel za delo in uspehe na področju dela v čebelarskem in gasilskem društvu ter za aktivnosti v krajevni skupnosti. Že od malih nog se je učil dela in sobivanja s čebelami od mame Marije Pušnik, ustanoviteljice Čebelarskega društva Hrastnik in prve ženske v državi, ki je prejela zlato priznanje Čebelarske zveze Slovenije. 

Podobno kot njegova mama, tudi Pušnik svoje znanje o življenju čebel in pridobivanju medu nesebično predaja na mlajše generacije, pri njegovem čebelnjaku pa se vsako leto oglasijo tudi otroci iz vrtca in osnovne šole. Pušnik je zelo aktiven pri delu čebelarskega društva, je zapisno v utemeljitvi za njegovo priznanje, poleg tega pa je tudi že več kot 65 let aktivni gasilec in nepogrešljiv član krajevne skupnosti Prapretno, kjer je bil v preteklosti tudi njen predsednik. 

Ivan Potrata – človek društvenega življenja na vseh področjih 

Ivan Potrata je bil 11 let vodja smučišča Rajska dolina.

Ivan Potrata se je sicer izučil za strojnega ključavničarja, a je njegovo življenje poleg rudnika zaznamovalo še delo v številnih hrastniških društvih. Najprej se je priključil rokometnemu klubu Hrastnik, kjer je bil aktiven 7 let in je med drugim treniral mlajše člane na Dolu, sodeloval je tudi pri ustanovitvi folklorne skupine pod vodstvom Elizabete Jakšič in bil član hrastniških lutkarjev pod takratnim vodstvom režiserja Darka Majcna. Leta 1981 se je odzval povabilu Viktorja Ramšaka, da ustanovijo pevski zbor, v katerem je bil aktiven član do leta 1999. 

Potrata se je upokojil leta 1996, nazadnje je bil mojster za jaške v rudniku. Sodeloval je pri gradnji novega rudniškega jaška, in sicer pri montaži strojne opreme, kar je bil velik izziv. Zaradi svojih izkušenj v strojništvu je bil zato tudi nepogrešljiv član smučarskega društva, kjer je 11 let deloval kot tehnični vodja smučišča, 12 let pa je bil tudi predsednik društva. Hrastniški smučarji so prepričani, da prav zaradi Potrate društvo še vedno deluje, saj je v težkih časih vztrajno hodil od vrat do vrat in pridobival sredstva za njegovo delovanje. 

Društvo upokojencev Dol pri Hrastniku – da je življenje upokojencev prijaznejše

Bronasto priznanje Občine Hrastnik bo letos prejelo tudi Društvo upokojencev Dol pri Hrastniku, in sicer za medgeneracijsko povezovanje vaščanov Dola pri Hrastniku. V sklopu tega projekta so opremili veliko sejno sobo, kuhinjo in klubsko sobo ter s tem omogočili sodelovanje in povezovanje različnih društev, zavodov in posameznikov na Dolu, je zapisano v utemeljitvi predloga za priznanje. 

Sama investicija v projektu je vključevala še delno prenovo Kulturnega doma Dol pri Hrastniku , s čimer Medgeneracijsko središče predstavlja dodano vrednost v lokalnem okolju in s tem dopolnjuje kulturno središče na Dolu pri Hrastniku. 

SORODNI ČLANKI:

Pod izvoznim jaškom rudniške jame podelili najprestižnejša priznanja

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...