today-is-a-good-day
5 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoKatere bolezni pustošijo po Zasavju?

Katere bolezni pustošijo po Zasavju?

Pri zasavskih otrocih so od začetka januarja na pohodu respiratorni infekti. Poglavitni znaki so izcedek iz nosu, kašelj in nizka temperatura. “Staršem v takšnih primerih svetujemo, da počakajo dva dni in ne hodijo takoj v ambulanto. Otroka naj na pregled pripeljejo v primeru, če se dvigne temperatura, da se infekt ne razvije v vnetje srednjega ušesa ali pljučnico,” pravi pediatrinja Natalija Gradišek iz Zdravstvenega doma Zagorje.

Neobičajno veliko jih bruha in driska

Po besedah Gradiškove veliko otrok tudi bruha in driska, kar je za ta letni čas precej neobičajno. Infekcija, ki večinoma poteka brez vročine, se začne z eno ali dvodnevnim bruhanjem in bolečino v trebuhu, okoli popka. Kasneje, po kakšnem dnevu, sledi še driska.

“Če gre za večje otroke, starejše od 2 let, ki nimajo vročine, potem jih ni potrebno peljati na pregled, je pa potrebno poskrbeti, da otroci dovolj pijejo, da ne bi dehidrirali,” priporoča Gradiškova in dodaja, da je kontrola pri zdravniku potrebna v primeru, da se bruhanje tudi po dnevu ali dveh ne umiri. Zabeležili so tudi nekaj primerov rotavirusov oziroma norovirusov.

Angine trenutno malo

Primerov angine je trenutno malo. Prvi val gripe je že dosegel Slovenijo, a v Zasavju med otroci še ne razsaja na veliko, večinoma gre za običajne virusne prehlade.

V splošni bolnišnici Trbovlje zaradi povečanega števila virusnih obolenj velja omejitev obiskov, in sicer na dve zdravi osebi pri ležečih bolnikih, pri otrocih na pediatričnem oddelku pa na eno zdravo osebo.

Gripa razsaja med starejšimi

Gripa pa že razsaja med starejšimi Zasavci. “Veliko primerov gripe imamo, katere simptomi so bolečine v mišicah, vročina, glavobol, oslabelost …, ki se ne pozdravi prej kot v 14 dneh,” je za primere v svoji ambulanti povedala dr. Aleksandra Jutreša Prah iz zasebne ambulante splošne medicine v Zdravstvenem domu Hrastnik.

Med ‘popularnimi’ boleznimi, pravi, so trenutno tudi črevesne okužbe, z bruhanjem in drisko, a brez vročine, po katerih so ljudje še nekaj časa izmučeni. Pogosti so tudi respiratorni infekti, torej običajne viroze, kjer bolniki kašljajo, kihajo, jim teče iz nosu, vročine pa nimajo.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...