-- OGLAŠEVANJE --

Alarmantno stanje trboveljskega zdravstva

Na pomanjkanje zdravnikov v Zasavju vplivata dva ključna faktorja, in sicer slabo gospodarsko stanje regije in način razpisovanja in odobritve specializacij zdravnikov, sta na včerajšnji seji občinskega sveta opozorili direktorici Splošne bolnišnice Trbovlje in Zdravstvenega doma Trbovlje.

-- OGLAŠEVANJE --

“Večina ljudi gre najprej skozi naša vrata, zato se pomanjkanje zdravnikov pri nas še bolj pozna,” je povedala Cvetka Skušek Fakin. Na kadrovsko stisko pa je opozorila tudi direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Marina Barovič“Bolnišnica se bo na področju interne dejavnosti in pediatrije sesula, če se v zelo kratkem času nekaj ne bo spremenilo.

Čakajo na specializacije

bolnica trbovlje, (10)Odhajajo zdravniki, ki niso iz Zasavja, ki pridejo le za prehodno obdobje na specializacijo in po dodatna znanja, nato pa Zasavje zapustijo, saj imajo obvezo le, da se zaposlijo v regiji, čeprav jim specializacijo plačuje SB Trbovlje. Tudi pri zadnjih odhodih zdravnikov naj bi šlo po besedah Barovičeve za tiste, ki ne živijo v Zasavju.

 

Marina Barovič
Marina Barovič, direktorica SB Trbovlje.

“Trenutno imamo v Splošni bolnišnici Trbovlje 6 specializacij, kar je zgolj 0,4 % vseh specializacij v državi. Zdravnica, ki je bila naša štipendistka, čaka na specializacijo že celo leto, čeprav nimamo dovolj pediatrov v Zasavju. Odkloniti smo morali zaposlitev 2 naših štipendistk, ker ni specializacij. Zaprosili smo za terminski plan na področju specializacij in zaposlovanja, a zdravniška zbornica in ministrstvo za zdravje se na naše pobude ne odzivata,” pojasnjuje Barovičeva.

Potrebna sprememba zakona

Vzroka za tako alarmantno stanje pa direktorici sami ne moreta rešiti, rešitev vidita v spremembi zakona o zdravniški službi, za kar pa je potrebna politična volja. Omenjeni zakon namreč določa, da se v zdravstvu ne upoštevajo statistične regije, ampak območne enote, zato Zasavje spada v ljubljansko regijo in tako izpade na vseh področjih.

Kaj bi bilo potrebno storiti

bolnica trbovlje, (9)
Zasavje trenutno spada v ljubljansko regijo in tako izpade na vseh področjih

Sploh ne tako veliko, da bi se zadeve na področju zdravstva v Zasavju začele izboljševati. Bistveni ukrep bi bila sprememba načina razpisovanja specializacij, kar pomeni, da bi Zasavje moralo postati samostojna regija ali subregija v okviru osrednjeslovenske regije. Ponovno bi bilo treba uvesti specializacije po sistemu ‘znani plačnik’ in pa omogočiti zdravnikom, ki čakajo na specializacijo, da lahko pod mentorstvom dejansko opravljajo delo v službi splošne medicine.

Kljub nenehnim razpisom, v Zdravstvenem domu so v zadnjih mesecih imeli kar 23 objav za prosta delovna mesta, na katere se je prijavilo 12 oseb, le 8 pa jih je izpolnjevalo pogoje, 2 kandidata sta prijavo umaknila, saj sta delo dobila bližje domu, so sklenili le 6 pogodb z zdravniki, je naštela Skušek Fakinova: “Drugje so zdravniki morda manj obremenjeni, naš urgentni center v celoti še ne deluje. Zdravniki odhajajo tudi zato, ker dobijo službo bližje domu. Ponujamo jim tudi kadrovska stanovanja, drugih možnosti, da bi jim denimo ponudili boljšo plačo ali boljše delovne pogoje, žal nimamo.”

Cvetka Skušek Fakin.
Cvetka Skušek Fakin: Zdravniki odhajajo tudi zato, ker dobijo službo bližje domu.

So rešitev koncesije?

S tem, da je za rešitev tega problema potrebna politična volja, se je strinjala tudi svetnica SDS Alenka ForteProblema se je treba lotiti in rešiti, so rešitve, poglejte levo in desno in prevzemite model sosednjih občin. Ko zdravnika ni, se v Trbovljah ambulanta zapre, v Hrastniku in Zagorju pa se koncesionarji med sabo pokrivajo, ambulanta ni zaprta niti v času dopustov, kot je to pogostokrat v ZD Trbovlje. Koncesionarji imamo večji red in smo bolj dostopni.” Fortetova je prepričana, da bi bila lahko delna rešitev za pomanjkanje zdravnikov v Trbovljah tudi podelitev koncesij.

NEVZDRŽNO: Zdravniki odhajajo, pacienti čakajo in čakajo, direktorica molči

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --