16.4 C
Trbovlje
sobota, 10. junija 2023
ZON.siAktualnoHrastniški kamnolom: Izteka se koncesija, radi bi še naprej razstreljevali

Hrastniški kamnolom: Izteka se koncesija, radi bi še naprej razstreljevali

Prihodnje leto poteče koncesija za pridobivanje surovin iz kamnoloma Boben, ki je edini takšen v Sloveniji – praktično sredi mesta. Podjetje AGM Nemec je pripravilo izhodišča, občina Hrastnik pa poziva občane naj se vključijo s svojimi predlogi in pobudami še v času priprave strokovnih podlag za sprejem Občinskega prostorskega načrta za to območje.

Spreminja se prostorski načrt v okoli hrastniškega kamnoloma. Gre za območje ob vznožju Žrebljevega hriba, ki v ožini potoka Boben zapira naselje Hrastnik. Del je gozdnih površin del pa degradirano območje odprtega površinskega kopa, ki poteka vse do skrajnega severnega dela naselja Hrastnik.

Namen izdelave občinskega prostorskega načrta, za katerega je pobudo podalo podjetje AGM Nemec, ki je kamnolom kupilo v letu 2005 je, da se določijo pogoji za črpanje zalog mineralnih surovin kamna, peska in gramoza za potrebe v gradbeništvu. V prostorskem načrtu je navedena tudi sprotna in končna sanacija odprtega kamnoloma.

Že v pomladnih mesecih so mediji poročali o tem, da pridobivalni prostor Boben sploh ni potrjen s strani upravnega organa, kar velja tudi še danes. Kot zapišejo v poročilo »je v fazi pridobivanja«.

Stališče občine je, kot pravi župan Marko Funkl, da bo potrebno najti skupno rešitev, za občane in lastnika kamnoloma.

Predlog, da se kamnolom z vrtanjem in odstreljevanjem širi do 20 metrov višine, v 10 etaž

Takole lahko oblak prahu opazujejo iz centra Hrastnika.

Po predlogu pripravljalca projekta naj bi se kamnolom še širil in sicer v neodprt del s formiranjem etaž in brežin od zgoraj navzdol. Višina končne brežine je predvidena 20 metrov, širina pa 6. Predvidenih je 10 etaž. Pridobivanje je predvideno z vrtanjem in odstreljevanjem, transport do osvnonega nivoja pa delno s kamioni, delno s prerivanjem na nižje etaže. Predelava naj bi se izvajala na osnovnem nivoju.

Zdaj je čas za vključitev občanov

Pred pričetkom postopkov pa ima zainteresirana javnost možnost za vključitev. Župan je obljubil, da bodo omogočili tudi javni posvet in zagotovil: »Če bodo ljudje proti, OPPN-ja ne bomo potrdili.« Kar pa ni odvisno le od njega, temveč najvišjega organa občine, to je občinskega sveta, ki bo odgovoren za zadnjo odločitev o predlogih, ki bodo nastali v času priprave dokumentov.

VIDEO: Hrastnik duši prah iz kamnoloma!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik iz Hrastnika pobegnil od doma, a so ga policist izsledili

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v ponedeljek so obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo in lahkimi telesnimi...
X