today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoInšpekcija zadnjič na pregledu v TKI lansko leto, več kot mesec dni...

Inšpekcija zadnjič na pregledu v TKI lansko leto, več kot mesec dni po klicih občanov

Na temo onesnaženja zraka je inšpekcija zadnji nadzor v družbi TKI Hrastnik opravila lani septembra. In to šele mesec dni po dogodku, v katerem so občani v dopoldanskih urah klicali zaradi onesnaženja – po dolini naj bi se valil zelenkasto moder dim, prisoten naj bi bil tudi vonj po kloru. Podobno situacijo so občani opisali ta teden – le tokrat je bila ura popoldanska, vonja po kloru ni bilo omenjenega.

Kot rečeno, inšpektorji so lani septembra obiskali TKI Hrastnik zaradi številnih klicev občanov, ki so na dogodek opozorili 1. avgusta. Ugotovitev inšpekcijske službe, ki je tovarno obiskala več kot mesec dni po opaženem nenavadnem dimu ali meglicah, je bila, da ni bilo izrednega dogodka z uhajanjem klora. Citiramo del odgovora Inšpektorata RS za okolje in energijo: “V ugotovitvenem postopku je bilo ugotovljeno, da dne 1. 8. 2022 dne v tovarni ni prišlo do izrednega dogodka z uhajanjem klora, v tovarni tega dne v dopoldanskem času večina proizvodnih procesov ni obratovala in ni prišlo do izrednih dogodkov. Ugotovljeno je bilo, da je bilo 1. 8. 2022 ob 9. uri opaženo kurjenje v naravi na območju Hrastnika, kjer stanujejo občani, ki so podali prijavo.”

Torej mesec dni ali celo več po dogodku, v katerem so občani opozarjali na nenavaden zelenkasto moder dim, je inšpekcija ugotovila, da je bilo v istem času “opaženo” kurjenje v naravi na območju, točno tam, kjer stanujejo občani, ki so podali prijavo.

Na rednem inšpekcijskem pregledu ni bilo nepravilnosti

Konec novembra lani je inšpekcija znova obiskala kemično tovarno, tokrat na rednem inšpekcijskem pregledu, ta se zahteva po uradni dolžnosti, saj je TKI Hrastnik obrat večjega tveganja za okolje. Kot pojasnjujejo, je inšpekcijski nadzor obsegal preverjanja osnovnih podatkov zavezanca, količine prisotnih nevarnih snovi, obratovanje in vzdrževanje obrata, preverbo ukrepov za preprečevanje in zmanjševanje posledic nesreč in ukrepov za preprečevanje požara. Ker ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, se je inšpekcijski postopek ustavil.

Bi radi pojave obesili na vreme?

V ponedeljek (11.9.2023), ko je okoli 18.30 ure Hrastnik znova zajel zeleno moder dim in, ko so se prebivalci Hrastnika spraševali ali gre morda celo za neobičajen požar, ta pa je imel izvor v spodnjem Hrastniku, meritve, ki so jih opravili gasilci PGD Hrastnik, niso pokazale nadpovprečnih vsebnosti klora v zraku. Zato inšpekcija o dogodku tega dni ni bila obveščena.

Da gre za jesenski pojav, nakažejo na inšpekciji: “Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo pojasnjuje, da v času med avgustom in novembrom običajno prejemamo večje število prijav glede različnih možnih onesnaženj v Hrastniku.”

Tako kot že mnoga leta, želijo nenavadne meglice – tokrat imamo več fotografij, ki dokazujejo, da so nastale natanko na lokaciji kemične tovarne – opravičiti z jesenskimi vremenskimi pojavi. Nihče pa ne pojasni, zakaj so “vremenski pojavi” nenavadnih barv in zakaj se dogajajo tudi takrat, ko megle že zdaleč več ni v dolini.

FOTO in VIDEO: Je to res normalno!? Kemična molči, občina nič ne ve, kaj poreče inšpektorat?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...