5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoFranc in Don obiskujeta zasavske zavode

Franc in Don obiskujeta zasavske zavode

Zagorjan Franc Stošicki je že od nekdaj ljubitelj psov in, ker ve, kaj vse žival že samo s svojo prisotnostjo lahko ponudi človeku, se je odločil, da bo to delil tudi z drugimi. Prijavil se je za opravljanje licence in s psom Donom sta postala terapevtski par.

Opravila sta prve teste in se vključila v opravljanje licence, kjer preverijo tako psa kot lastnika, potem postaneta pripravnika, na koncu pa ju čaka še teoretični in praktični izpit. Ni pomembna pasma, ne velikost. Pomembno je, kako se pes odziva na določene dražljaje in nepredvidene situacije.

Občutke je kar nemogoče opisati!

V Zavodu PET obiskujejo vrtce, šole, bolnišnice, dome upokojencev … in razveseljujejo obiskovalce. Občutek, ko je Franc prvič videl, kaj takšen obisk pomeni je poplačal ves trud. Ko se stanovalci zavoda navadijo, da prideš, se že teden prej pogovarjajo o tvojem prihodu in nestrpno pričakujejo dvojico. Kakšna energija pa se zgodi takrat, ko se srečajo s psom, čustveno pripoveduje Franc, je skoraj nemogoče opisati. »Takrat veš, zakaj to počneš« odločno doda prostovoljec iz Zagorja.

Don ima tudi “sestrico”.

S psom sta najprej nekaj let obiskovala pasjo šolo, potem pa ju je prijavil na teste in opravljanje licence. Tudi po prejetju licence je vsake pol leta obvezen obisk veterinarja, ki kužka podrobno pregleda. Terapevtski pes mora biti dobro socializiran, vzgojen in šolan, z visokim tolerančnim pragom do ljudi in drugih živali. Odločilen je miren, prijazen in potrpežljiv značaj psa. Da lahko obiskuje institucije, mora imeti veljavno veterinarsko spričevali, biti mora čist, redno negovan in v dobri psihofizični kondiciji.

Med vikendom so se v prostorih zagorskega kinološkega društva srečali predstavniki Zavoda PET. Tokrat je bil organizator Zagorjan Franc, ki je člane iz vse Slovenije povabil v Zasavje. Cel kup simpatičnih kužkov različnih velikosti in pasem se je tako postavilo pred naš objektiv.

Zavod PET je zasebni zavod, ki deluje z namenom dvigovanja kakovosti življenja posameznikov s posredovanjem s pomočjo psa. Terapevtski pari pomagajo otrokom, mladostnikom, odraslim in starostnikom, ki se v življenju ali v določenem obdobju soočajo z boleznijo, fizično ali duševno motnjo oziroma omejitvijo.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...