today-is-a-good-day
8.7 C
Trbovlje
nedelja, 3. marca 2024
ZON.siAktualnoFOTOGALERIJA: Na dan svete Barbare dokazali, da je rudarski duh še kako...

FOTOGALERIJA: Na dan svete Barbare dokazali, da je rudarski duh še kako živ

Star običaj pravi, da rudar, ki je želel srečno priti iz jame in umreti doma, je rudarski zavetnici sv. Barbari na njen god v rovu prižgal lučko. Tako so zasavski rudarji še danes zvesti svoji zaščitnici sveti Barbari in vsako leto obeležijo njen god. Tako se tudi spomnijo časov, ko so iz nedrij zasavske zemlje kopali črno zlato.

Vašhava je prostor, ki naj bi Trboveljčanom ostal po zaprtju rudnika

V Trbovljah je proslava v organizaciji RMED Perkmandeljc Trbovlje potekala že v soboto. Mesto prireditve je bilo tradicionalno v Vašhavi, ki je bila že skoraj pretesna za vse obiskovalce. To je dokaz, da je rudarski duh še vedno živ in prisoten med prebivalci Trbovelj.

Ste si že pogledali rudarski VIDEO: “Knapušna je tko mal posebna.”  – KLIKNI TUKAJ!

V Trbovljah v Vašhavi, v Zagorju povorka

Zagorski uniformirani rudarji pa so proslavo, kot tudi prejšnja leta začeli pred spomenikom rudarskim rodovom v Toplicah in nadaljevali s povorko do Delavskega doma, kjer so se družili ob kratkem kulturnem programu.

Franci Brinovec

»Rudarski duh se ohranja, še posebno nas veseli, da imamo tudi mlade člane društva,« pove predsednik RMED Srečno Zagorje, Franci Brinovec, »Trenutno ima društvo 225 članov. Vse leto se trudimo in s pomočjo različnih aktivnosti skušamo vplivati na zavest predvsem mladih o nujnosti ohranjanja rudarske dediščine.«

 

Dogodek v Trbovljah:

Zagorska povorka:

Knapi decembra nikoli ne pozabijo na svojo zavetnico

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...