FOTO: V zaodrju največja čebela na svetu, pa zvončki, ki jih s posebnimi očali upravljate lahko kar vi!

0
575

Intenzivne priprave na največji festival novomedijske umetnosti v Sloveniji so potekale te dni v Trbovljah, saj se danes odpro vrata za prve obiskovalce. Vrtečani so tisti, ki bodo prvi stopili med neverjetne tehnološke umetniške postavitve, sledijo osnovnošolci in dijaki, četrtkov popoldan pa je rezerviran za obiskovalce, ki jih zanimajo letošnje zanimivosti novomedijskega sveta. 

Festival Speculum Artium je za vse obiskovalce brezplačen, kot že vsa leta doslej. “Štirinajsti festival tudi letos vsebinsko prepleta spoznanja preteklosti, dogajanj v sedanjosti in vizijo daljne prihodnosti,” poudari direktorica Delavskega doma Trbovlje Špela Pavli Perko. Razmah spletnih ter digitalnih vsebin v vseh sektorjih in na vseh področjih delovanja je v zadnjih nekaj letih povezal tako civilno družbo kot akademski svet, javni sektor in gospodarstvo. Festival Speculum Artium pa odraža vse te spremembe in jih vsako leto znova pripelje v trboveljski hram kulture.

Poglejte si VIDEO o neverjetnem Speculum Artium 2019 – TUKAJ!

Festival je odprt in tudi primeren za vse. Čeprav se postavitve, ki jih umetniki na ogled postavijo v avli in dvoranah delavskega doma, morda zdijo preprostemu očesu oddaljene in nerazumljive, to ne drži. Vsaka postavitev je zastavljena in obrazložena tako, da je dostopna vsem.

Obiskovalci so pogosto presenečeni, kako vsebine, ki se zdijo kot iz znanstveno fantastičnega filma, delujejo v resničnem življenju. Ne verjamete? Glede na to, da je tovrstnih festivalov v bližnji okolici tudi preko slovenskih meja malo, je Speculum Artium idealna priložnost za Zasavce, da si le korak od doma brezplačno ogledajo in seveda tudi na lastni koži preizkusijo domislice svetovnih umetnikov.

Organizatorji pa prav posebej vabijo še na 3 dogodke, ki se bodo zvrstili v času Festivala, ki je sicer odprt od četrtka, 22. 9. do sobote, 24. 9. med 9. in 20. uro:

petek, 23. 9., ob 18.00 Iztok Kovač: Oder360, plesna predstava v virtualnem okolju (potrebne predhodne prijave: bogdan@dd-trbovlje.si)
 

sobota, 24. 9. ob 10.00 delavnica lego robotike (prijave niso potrebne)

 

FOTO: Velikanski skrivnostni zaboji včeraj prispeli v Trbovlje