14.1 C
Trbovlje
torek, 3. avgusta 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Perkmandelc po osemnajstih letih pristal v Pristanu

FOTO: Perkmandelc po osemnajstih letih pristal v Pristanu

Tudi v Zagorju je bilo na dan državnosti slavnostno, saj je mesto dobilo svoj Pristan s fontano in kipom Perkmandelca, ki je prvi tovrstni kip v Sloveniji.

Perkmandelc

Pristan, prej poznan kot zagorske tribune, so v petek skupaj s spominskim obeležjem predali namenu. Obeležje Občine Zagorje ob Savi, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze slovenskih častnikov označuje vhod v rudniško skladišče eksploziv, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo. Svoj dom je v Pristanu našel tudi bronasti kip rudarskega škrata Perkmandelca, ki ga je zasnoval Dušan Kastelic.

Dušan Kastelic

»Od spota o Perkmandelcu, ki je narejen v sodelovanju s skupino Orlek pred osemnajstimi leti, je bilo vloženega veliko napora, da smo danes lahko Perkmandelca postavili na to mesto. Ideja je bila Vladova in danes ob otvoritvi skupaj deliva veselje, da se je končno ustvarila. Se mi je pa zgodil peh. Prepričan sem bil, da bo Perkmandelc predstavljen na zagorski občinski praznik pa se livarjem ni mudilo. Zato je zadnje bilo potrebno kar pohiteti, vendar se je, kot vidite, vse uspešno končalo,« smo izvedeli od Dušana Kastelica, ki upa, da bo njegov Perkmandelc našel pot do src tistih, ki se bodo z njim srečevali.

Vlado Poredoš

Vlado Poredoš je bil navdušen: »Orleki smo veseli, da se je osemnajst let stara ideja uresničila. To je prvi kip Perkmandelca v Sloveniji. Vsi avtorji; kipa in pesmi o njemu, smo domačini, kar je posebnega pomena.«

Slovesnost se je nadaljevala v mestnem parku, kjer je župan Matjaž Švagan z Janezom Lipcem predsednikom izvršnega sveta Občine Zagorje med letoma 1990 in 1994 ter člani trenutnega sestava Občinskega sveta ob 30-letnici države Slovenije zasadili lipo. Večer je zaključil ansambel Saše Avsenika na mestni ploščadi.

FOTOGALERIJA:

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V idealnem trenutku novica o 5 milijonih za kolesarsko stezo

V tednu, ko so se v Zagorju razveselili neverjetnega uspeha Primoža Rogliča, ki je v Tokiu prikolesaril olimpijsko zlato, se dobre novice nadaljujejo. Tako...