-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Kisovško “podzemlje” samo v maju obiskalo 830 ljudi

-- OGLAŠEVANJE --

Letošnji maj je bil po obisku rekorden, se navdušeno pohvali Simon Omahne, obraz zagorskega muzeja. Kar 830 obiskovalcev so zabeležili v enem samem mesecu.

Zvezdi muzeja Perkmandeljc in njegova prijateljica Rozika

Simon Omahne, vodja zagorskega muzeja.

Podzemne zgodbe in igrive pripovedke navdušijo čisto vse – staro in mlado. Zato ob obisku Kisovca ne uidejo norčije jamskega škrata Perkmandeljca, ki je pogosto kakšno prav trapasto zagodel vestnim rudarjem. Dom v muzeju je našla tudi podgana Rozika, ki budno spremlja, kdo vse se sprehaja po njem.

 

V Rudarskem muzeju Zagorje si lahko privoščimo knapovsko malico, si pogledamo rudarske delovne pripomočke, stroje in tudi kupimo kakšen spominek. Simon si je nabral nešteto zgodb in pripovedk, kako je delo v rudniku potekalo. Rudar pa ni bil le poklic, temveč način življenja, zato o knapovščini ne zmanjka materiala. Pod rudniškim stolpom, ki je lepo viden tudi iz glavne ceste, ko se peljemo iz Kisovca proti Zagorju, pa se skriva tudi imitacija jamskega rova, s transportnim trakom, jamskim vozičkom in čisto pravimi podpornimi stebri.

VIDEO:

Skok čez kožo in obisk škrata

Eno posebnih in unikatnih doživetij za skupine, ki jih pripravljajo je skok čez kožo. Gre za dogodek, ki so ga knapi izvajali že od nekdaj, ko so novince sprejeli v rudarski stan. V muzeju skupinam, ki bi se rade ena na ena srečale z norčavim Perkmandeljcem le tega pokličejo na “kraj zločina”.

Vse večja kolekcija rudarske dediščine

Muzej Loke se je v zadnjih letih, po obnovi leta 2015, še dodobra napolnil. Poleg opreme in materiala, ki so ga dobili od rudnika jim pogosto občani prinesejo kakšen rudarski kos – pa naj bo to svetilka, kramp ali pa le fotografija ali dokument. Vsega so veseli, pove Simon, ki se je največ o zagorskem rudniku naučil prav od domačinov, rudarjev. Je ni knjige, ki bi opisala življenje več sto metrov pod zemljo, kot to opiše kakšen pristen knap.

Muzej v Kisovcu največ obiskujejo skupine – turistični avtobusi, skupine šolarjev ali društva. Vse več prihajajo tudi tujci – Avstrijci, Italijani tudi Hrvati. Prav v ta namen bo v kratkem izšla tudi večjezična zloženka zagorske doline.

Zasavski podzemni dragulj

Muzej ima odprta vrata za vsakogar  dobrodošli tudi posamezniki med tednom od 8. in 17. ure ali ob sobotah od 9. in 13. ure. Najbolj zanimivi obiskovalci so upokojeni knapi, ki pogosto v muzej pripeljejo svoje potomce in takrat malodane prevzamejo vlogo vodiča.

Vstopnina je za otroke do 15. leta brezplačna, odrasli plačajo 3 evre. Poleg zanimivega doživetja jih na koncu čaka še darilo – zasavski podzemni dragulj. Če ne veste, kaj to je, hitro na ogled Rudarskega muzeja Zagorje!

FOTO:

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Iz pašnika v Ravenski vasi je neznani tat odpeljal koze

PP Trbovlje Policisti so obravnavali prijavo kaznivega dejanja zatajitve. Prijaviteljica je na območju Trbovelj izgubila mobilni telefon znamke Xiaomi Redmi note 11, ki si ga...
-- OGLAŠEVANJE --