12.2 C
Trbovlje
petek, 22. oktobra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Kaj vse zna Asimo?

FOTO: Kaj vse zna Asimo?

Navdušil svet, te dni pa glasno vzklikajo ob njegovih trikih v Trbovljah. Seveda ciljamo na malega humanoidnega robota Asima, ki so ga pripeljali v trboveljski delavski dom.

Dobrih 5000 obiskovalcev – nekaj že, nekaj jih še pričakujejo. Asimo je navdušil s svojim prisrčnim obnašanjem, ki neverjetno spominja na malega človeka. Obiskovalcem predstave je pokazal, kako hodi po stopnicah gor in dol, kako teče in kako lahko pomaga človeku. Seveda pa zna tudi zabavati, navijati in se pogovarjati. Hondini ustvarjalci bi radi namreč ustvarili robota, ki bo ljudem pomagal. Zanimivo je, da so poleg matematike, fizike in računalništva veliko vložili v preučevanje človeške anatomije in tako v nekem delčku posnemali vsakega od nas. ‘Smo le korak od umetne inteligence’ je dejal direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič, dober teden pred obiskom malega robota v Zasavju.

Otroci navdušeni
Asimovo predstavo so si ogledali tudi vrteški otroci, večinoma izven Zasavja, ki so bili nad neverjetnim robotom tako navdušeni, da nastopa niso mogli prehvaliti. ‘Učiteljev so po predstavi prišli do mene in pohvalilo naš festival, kar potrjuje, da delamo prav’ je dejala Špela Pavli iz DDT.

Festival ima mnogo več kot le Asima
Največ ljudi je vsekakor pritegnil Asimo, a vredna obiska je tudi Nova galerija, kjer se predstavlja projekt ARART. In kaj lahko vidimo tam? Če bi radi videli, kako se Mona Lisa nasmeji ali kako se proti soncu obračajo Van Goghove sončnice, potem je jutri še čas. Posebna aplikacija omogoča, da s premikom telefona čez sliko le ta oživi. Ne verjamete? Najbolje, da preverite kar sami.

Bo Stelarc pojedel svoje miniaturne robote?
Eden najbolj znanih medijskih umetnikov se bo na trboveljskem odru tokrat predstavil z mini roboti, ki naj bi jih v prihodnosti vstavili v človeka in bi pomagali celo pri zdravljenju. Stelarc bo robota vstavil v usta, a kot je dejal na četrtkovi otvoritvi festivala, jih pojedel ne bo.

Karte še na voljo
Na blagajni DDT je še vedno na voljo nekaj kart za ogled polurne predstave Asima, ki je primerna tako za otroke kot odrasle. Karte so na voljo tudi županskim kandidatom, ki jih do danes ni bilo na spregled, smo izvedeli. Po službeni dolžnosti je festival obiskala le podžupanja.

‘Bistveno vprašanje se dandanes ne glasi le: Kaj je človek, temveč tudi: Kaj je resnično?
Preprosto se je izgubiti v tehnologiji tako globoko, da spregledamo, kar vemo o življenju.’

Foto: Robert Ahlin

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

ZGODBA: Nekdanja radeška županja zbolela za rakom, tri leta kasneje še hčerka

Rak, ne le na dojkah, pač pa vsakršna oblika raka in vsaka resnejša bolezen, je osebna zgodba vsakega posameznika in njegovih svojcev. V prvi...