-- OGLAŠEVANJE --

Zadali so si ambiciozen cilj – vključiti želijo četrtino aktivnih občanov

-- OGLAŠEVANJE --

Naslednica litijskega bralnega društva, ki se danes nahaja v hiši na Parmovi, je Knjižnica Litija, ki ne deluje samo na področju izposoje literature. Poleg dogodkov, ki jih organizirajo v svojih prostorih, se lahko pohvalijo s številnimi drugimi prireditvami v občini. Da je bilo delovanje knjižnice v lanskem letu zelo uspešno, jim povedo številke. 

Lansko leto zopet dosegli raven pred epidemijo

Trenutno je v knjižnico vključenih 4800 občanov Litije in Šmartna, kar znaša približno 22 odstotkov aktivnega prebivalstva in je enako kot na ravni celotne Slovenije. V celi mreži knjižnice ponujajo 104.000 enot gradiva, lansko leto so beležili 228.000 izposoj, pripravili so okoli 300 prireditev s skupno 12.500 obiskovalci. Tako so, po obdobju epidemije, zopet dosegli staro raven po številu izposojenega gradiva in članstev, kar je bil tudi njihov cilj. “Neka ločnica oziroma mejnik za knjižnice je bilo epidemiološko obdobje. Nekaj časa je bila knjižnica celo zaprta. Izposoja je takrat drastično padla. Po letu 2021 se je obisk znova povečal in kazalci, ki jih imamo za vrednotenje dela so se obrnili navzgor,” je razložila Andreja Štuhec, direktorica Knjižnice Litija. “To nam je spodbuda, da še naprej iščemo načinov, da obdržimo ta trend,” je poudarila direktorica, ki si bo z ekipo prizadevala v knjižnico privabiti okoli 25 odstotkov aktivnega prebivalstva. Največkrat bralcem posodijo knjige iz leposlovja, ki beleži kar 65 odstotkov izposoje.

Vsake toliko jih kaj preseneti

“Obstajajo cikli v klasičnih tematikah. Ko kakšno temo že umaknemo v skladišče v klet, se nekaj zgodi in bralci pridejo to iskat. Ne vem točno kaj se zgodi, ampak se. Pride trend in te knjige prinesemo iz skladišča,” je povedala Štuhec, ki pravi, da je knjižničar boljši od googla, ker lahko to pri bralcih opazi zanimanje, predlaga in spodbuja branje naprej.

V litijski knjižnici se posvetijo tudi mladim bralcem, jim svetujejo glede težavnosti in jih s tem naučijo samostojnega iskanja virov. Pomembno jim je, da mladi bralci uporabljajo gradivo, ki ga razumejo in gradijo na tem. “Smo zelo veseli, ko starši otroke vpišejo v knjižnice. Res je, da morajo sprva ob tem tudi odrasli skrbeti za obveznosti do ustanove, ampak jih s tem učijo samostojnosti. S tem, ko jim omogočajo, da se tudi sami sprehodijo do knjižnice, jih naučijo odgovornosti. S tem, ko si sam izbira gradivo pa si otrok izoblikuje okus in širi obzorja,” je prepričana direktorica, ki ne dvomi, da tisti, ki več berejo, lažje razumejo učno snov. K branju jih lahko spodbudimo s tem, pravi, da jim tudi sami kaj preberemo, ker je poslušati bolj prijetno. “Takrat se spletejo posebne vezi med starši in otroki,” so njene izkušnje. V knjižnici organizirajo bralne urice, sodelujejo z vrtci in šolami.

Sprehodi, pohodi in nov dogodek za celo družino

Poleg prireditev v Knjižnici Litija vsako leto pripravljajo tudi tematske sprehode po Grumovem Šmartnem, Nacetovi Litiji in Tomazinov pohod na Zasavsko Sveto goro, na katerih skušajo znanje in informacije ob gibanju predajati udeležencem. Veselijo se poletnega večera na Bogenšperku, kjer bodo v okviru festivala poskrbeli za literarno-kulturni vložek z znanimi gosti. V planu imajo še nove dogodke za mladino, imenovane Kekčevo leto. Niz delavnic in srečevanj ob prebiranju Kekčevih zgodb bodo uporabili za spodbujanje družinskega branja. “Projekt družinskega branja ob Kekcu iz kranjske knjižnice se me je zelo dotaknil in bi ga rada prenesla v naše okolje. Projekt je še v pripravi, želimo si medgeneracijskega odziva,” je dogajanje v letošnjem letu še predstavila Štuhec. Poleg tega bodo obeležili še nekaj obletnic in dalje sodelovali z okoliškimi zavodi in društvi in si prizadevali najti ustrezno prostorsko rešitev za širjenje. Zadnje čase namreč opažajo, da so njihovi sedanji prostori premajhni.

VIDEO: Savski most in čudovita reka

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prostori so nabito polni – ukrepanje je nujno!

Takojšnje ukrepanje od pristojnih zato pričakujejo zasavske odrasle osebe z intelektualno oviro in vsi, ki jih v življenju podpirajo. Sestavili so skupino za vizijo...
-- OGLAŠEVANJE --