-- OGLAŠEVANJE --

Energija kot prestiž, hrana natisnjena v laboratoriju in mir vse prej kot samoumeven

Mednarodno konferenco so v Zagorju pripravili v koordinaciji Inštituta dr. Antona Korošca in Wilfried Martens Centra za evropske študije. Za eno mizo so posedli politike, predstavnike kmetov, gospodarstvo in akademske predstavnike. So nakazali kakšno rešitev na področju prehranske, energetske in teritorialne varnosti?

-- OGLAŠEVANJE --

Osem desetletij od zaključka druge svetovne vojne mineva, je zbrane v pozdravnem nagovoru kot predstavnik organizatorjev opomnil Primož Jelševar. Da je mir nekaj, kar ni zagotovljeno in da so odločitve o tem, kakšna bo prihodnost na nas samih. 

Dogodek, ki je tako splošno publiko kot strokovno javnost gostil v Zagorju, je bil kot nalašč tudi za predstavitev Centra za brezogljične tehnologije, ki bo deloval pod okriljem Kemijskega inštituta v Kisovcu. Gasan Osojnik je predstavil delo v dveh laboratorijih, kjer bodo raziskovalci delali na demonstraciji H2 in CO2 tehnologij.

Po tem, ko se je Evropa soočila s pandemijo covida-19, se je začela vojna v Evropi, v Ukrajini. Ta je prinesla še energetsko krizo, ki ji je sledila visoka inflacija ter ohlajanje gospodarstva. Pritisk migracije se čuti dnevno na vsakem koraku. Posebno nujnost predstavlja tudi nujnost razogljičenja in hkratnega prilagajanja podnebnim spremembam.

Zakaj tako pogosti odpoklici hrane iz trgovskih polic?

Anja Kastelic

Zahtevno pot od pridelave hrane do končnega kupca je predstavila Anja Kastelic iz Ekološke kmetije Kastelic, ki je opozorila na vse manj mladih prevzemnikov. Delo na kmetiji je slabše plačano kot neko redno delovno razmerje, na drugi strani pa se ne konča ob 15. uri. Poleg tega, je opozorila, gre za veliko meto negotovosti. Saj kmetje ob vsakih izrednih vremenskih razmerah trepetajo, kaj bo z njihovim pridelkov in posledično tudi s preživetjem.

Prehransko varnost je izpostavil tudi še en član konferenčnega omizja Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Potrebno je nadzirati uvoz prehrane, ter se zavedati dolge poti, ki jo takšna hrana prepotuje. Ker nadzora v tretjih državah nad pridelavo hrane ni dovolj, se na naših policah pogosto znajde vprašljiva hrana. Prav zato so pogosti tudi odpoklici izdelkov iz trgovskih polic.

Jedrska energija, geotermalne črpalke ali sončne elektrarne

Z leve proti desni: Žiga Turk, Sonja Šmuc, Franc Bogovič, Anja Kastelic in Roman Žveglič.

Poleg prehranske neodvisnosti Slovenija in Evropa potrebujeta energetsko neodvisnost, je prepričan evropski poslanec Franc Bogovič, ki v evropskem parlamentu razširja tudi idejo o malih jedrnih elektrarnah, s katerimi bi lahko pokrili manjkajoče količine, ki jih sončne elektrarne ne zmorejo.

Gospodarstvo je na zagorski mednarodni konferenci predstavljala direktorica Blueberryja in predstavnica Dewesofta Sonja Šmuc. V trboveljskem podjetju na svoje obstoječe prostore in novogradnje dodajajo sončne elektrarne, za vizionarsko Mesto Akrobatov pa planirajo uporabiti celo energijo iz tal.

NATO zagotavlja varnost?

Žiga Turk

Ukrepi Evropske unije tako na področju energetske in prehranske varnosti niso zadostni, so pa vseeno mnogo boljši kot je bilo pred tem, je prepričan akademski predstavnik Martens centra Žiga Turk, ki je bil prav tako del sobotne konference. Dotaknil se je tudi varnostnega vidika življenja v Evropski uniji in na vprašanje, ali NATO zagotavlja varnost Evropejcem in Slovencem, pojasnil, da tudi, če ne – je to vseeno najboljše kar trenutno imamo.

Sogovorniki okrogle mize so se dotaknili tudi tematike migracij zadnjih let, pri katerih je politika predolgo čakala z odločitvami, zdaj pa smo na točki, kjer je število odločitev zelo omejeno.

 

Prispevek je oglasno sporočilo.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTO: Zgodilo se je točno to, kar so si želeli – obiskovalci so bili zelo presenečeni!

Gibalne predstave, plesni in pevski nastopi, koncerti, ulični performansi, delavnice, kulinarika in odlično predpoletno vzdušje so zaznamovali vse štiri dni hrastniških Rdečih revirjev. Mojca Ulaga,...
-- OGLAŠEVANJE --