-- OGLAŠEVANJE --

Dovolj za ‘flikanje’, premalo za prenovo

"Zadnjih nekaj let v investicije nismo mogli vlagati in prav tako v prihodnjih letih ne kaže ravno najbolje," pravi Katja Mikula, ravnateljica Glasbene šole Trbovlje, ki jo v tem šolskem letu obiskuje dobrih 300 otrok.

-- OGLAŠEVANJE --
Katja Mikula

Dvorana trboveljske glasbene šole je nujno potrebna obnove in renovacije, a po besedah ravnateljice Katje Mikula bi po grobih ocenah že sama projektna dokumentacija stala okoli 20.000 evrov, da o znesku za obnovo sploh ne govori: “Investicije, … ko bo, enkrat, nekoč, veliko denarja …”.

Kljub temu v glasbeni šoli, ki se hitro bliža 80-letnici delovanja, ne stojijo križem rok. “S sredstvi, ki jih dobimo za materialne stroške iz prispevka staršev marsikaj postorimo in izpeljemo, občina po svojih močeh prispeva svoj del za materialne stroške, vendar je za normalno delovanje šole to vsekakor premajhen delež,” je povedala Mikula.

Letos ‘flikali’ streho, obnovili avlo, popravili vrata

Šolsko stavbo vsako leto nekoliko pomladijo. Foto: arhiv GŠ Trbovlje

Trboveljska občina glasbeni šoli letos namenja 5.000 evrov za investicijsko vzdrževanje, za sanacijo strehe, ki ob močnejših nalivih pušča. “Ta denar bo namenjen za ‘flikanje’ strešnih problemov. Po strokovni oceni naj bi se nad zvočno izolativnimi paneli nabirala voda, pa ni toliko problem meteorna, ki uhaja skozi mreže za zračenje, kot kondenz. Po vogalih in na spojih so vidni madeži rje in pronicajoče vode,” pojasnjuje Mikula.

V tem letu bodo v soglasju in dogovoru z občino prenovili nefunkcionalno in zastarelo avlo šole. “Iz presežka, ki je nastal v preteklih letih – po domače ‘smo našparali’, bo to še največja investicija. 500 evrov bo moralo iti za popravilo vhoda, saj so senzorna električna drsna vrata dotrajana, prav tako pa tudi vrata vetrolova, ki jih moramo zaradi težav s sistemom zapiranja in zaklepanja, zamenjati,” še našteva letošnje investicije ravnateljica.

Število zaposlenih na glasbeni šoli ostaja že nekaj let enako, saj je sistemizacija določena s strani ministrstva, in ker se ne sme širiti dejavnosti, to je večati števila oddelkov in vpisanih učencev, na šoli ne morejo zaposlovati novih kadrov: “smo pa kar pomlajen kolektiv, tako da v prihodnjih letih ne načrtujemo menjav v naših vrstah.”

Premalo prostora za plesalce

Foto: arhiv GŠ Trbovlje

Med učenci trboveljske glasbene šole je trenutno nekoliko večja priljubljenost strunskih instrumentov, to je kitare in godal. Prav tako vsako leto veliko mlajših otrok prične s kljunasto flavto, kasneje se usmerijo na flavto, klarinet, trobila, kjer bi si želeli kakšnega učenca več, pravi Mikula. Tudi za petje je vedno veliko zanimanja, žal pa premalo vpisnih mest za vse zainteresirane.

V zadnjih letih na šoli opažajo tudi velik porast pri skupinskem pouku plesnega oddelka, ki ne vpliva na večanje števila oddelkov, zato so to lahko izpeljali: “s prihodom mlade in zagnane učiteljice je s 25 zrasla številka na 50 otrok, ki obiskujejo sodobni ples in plesne pripravnice, prostor za njihovo vadbo v naši koncertni dvorani pa ni idealen. Pred leti smo na šoli pričeli s prošnjami, da bi nam dogradili prizidek, ali poiskali za plesno dejavnost ustrezen prostor, a se spet zatakne pri denarju,” še pove ravnateljica.

SORODNI ČLANKI:

Za šolo bo šel milijon evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj imate priložnost, da se vključite v “nov paket” PONI Zasavcev

Regionalna razvojna agencija Zasavje nadaljuje z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne podjetnike. Objavljen je 2. javni razpis za vključitev vsaj 10 do 11 udeležencev...
-- OGLAŠEVANJE --