-- OGLAŠEVANJE --

Četrtina zasavskih ambulant koncesionarskih

-- OGLAŠEVANJE --

V zasavskem zdravstvenem prostoru deluje v štirih javnih zdravstvenih domovih skoraj sto različnih ambulant, med katerim je največ splošnih in zobozdravstvenih. Kje težavo s kadri najpogosteje rešujejo s podeljevanjem koncesij? 

Trbovlje jih ima 19, koncesionarja le dva zobozdravnika

ZD Trbovlje

V ZD Trbovlje imajo 7 ambulant družinske medicine ter ambulanti v Domu upokojencev Trbovlje in v Preboldu. Vse ambulante so zapolnjene z zdravniki družinske medicine. “Poleg tega imamo redno zaposlena še dva zdravnika za delo v urgentnem centru in dva specializanta družinske medicine,” pojasnjuje direktor ZD Trbovlje Denis Tomše. Koncesionarjev na področju družinske medicine nimajo. Na oddelku otroško šolskega dispanzerja imajo zaposleni dve zdravnici in specializantko pediatrije, ki v letošnjem letu zaključi s specializacijo in se bo pri njih zaposlila kot specialistka. V zobozdravstveni dejavnosti za odrasle ima ZD Trbovlje šest ambulant, od tega dve ambulanti s koncesijo, delujejo pa še tri otroško šolske zobne ambulante – v njih so vsi redno zaposleni zobozdravniki.

Litija: širok nabor ambulant

ZD Litija

“V ZD Litija imamo 18,5 ambulant, zaposlenih v ambulantah je 18,5 zdravnikov, med katerimi so štirje splošni zdravniki in en zdravnik specialist internist,” so kratko in jedrnato pojasnili.

Iz njihove spletne strani je razvidno, da na področju splošne družinske medicine dela 10 zdravnikov, na zobozdravstvenem 5 in trije v ambulantah za otroke in mladostnike. V dispanzerju za ženske se izmenjujejo štirje specialisti ginekologije in porodništva, ima pa ZD Litija še štiri fizioterapevtke.

Kdaj in kako ZD sprejme koncesionarja? V poenostavljenem opisu: Če se na razpis za delovno mesto niti na ponovitveni razpis nihče ne javi, Občina pripravi koncesijski akt ter pridobi zanj soglasje ZZZS in Ministrstva za zdravje, izvede javni razpis za podelitev koncesije in izbere ponudnika. Končno potrditev na izbiro da Ministrstvo za zdravje.

 

Hrastnik

Hrastnik premore v domačem zdravstvenem domu skupno 12 ambulant in natanko polovica teh je koncesionarskih, natančneje imajo:

  • 5 ambulant družinske medicine, od tega sta dve koncesionarki.
  • 6 zobozdravstvenih ambulant, od katerih so tri koncesionarske in
  • pediatrično ambulanto (koncesionarka).
ZD Splošne ambulante Zobozdravstvene ambulante Otroški dispanzer Ginekološka ambulanta Ostalo Skupaj

ambulant

Zagorje 7   (3) 8   (5) 3 1   (1) 14   (5) 33
Trbovlje 8 + 1-DSO 9   (2) 3 1,10 / 19
Litija 10   (4) 5 3,50 1,70 (1) 20,20
Hrastnik 5   (2) 6   (3) 1   (1) / / 12
Radeče 3 3 1 1 / 8
skupaj 34 31 11,5 4,80 15 92,20
Vir: podatki zdravstvenih domov; število v oklepaju pomeni število zasebnikov

Zagorje svoji velikosti primerno tudi številčno

V pristojnosti ZD Zagorje so štiri ambulante družinske medicine, ambulanta Nujne medicinske pomoči, ambulanta v Domu starejših občanov (DSO), tri specialistične ambulante ter trije otroško šolski dispanzerji.

Imajo dve fizioterapevtski ambulanti in še eno te vrste v DSO, pa tri zobne ambulante in logopeda ter ambulanto zdravstvene vzgoje. Skupno pod okriljem ZD Zagorje ob Savi dela 13 zasebnikov (od tega trije zdravniki družinske medicine in pet zobozdravnikov).

Radeče

Po besedah direktorja ZD Radeče Francija Čeča imajo v Radečah tri ambulante družinske medicine in tri zobozdravstvene, še dve ambulanti pa delujeta v zmanjšanem obsegu, to sta otroški dispanzer in dispanzer za ženske.

SORODNI ČLANKI:

“Da se zdravniki nočejo voziti v Trbovlje, je izgovor.”

 

 

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Vsaka druga ženska si po 50. letu starosti zlomi kost

Osteoporoza je del naravnega procesa staranja, pri katerem se zmanjšuje kostna gostota. V ZD Trbovlje opozarjajo, da se ta prične tiho in postopno ter...
-- OGLAŠEVANJE --