29.1 C
Trbovlje
petek, 18. junija 2021
ZON.siAktualnoStranski učinki predvsem pri mlajših, tudi več dni visoke vročine in glavobola

Stranski učinki predvsem pri mlajših, tudi več dni visoke vročine in glavobola

Najvišji delež cepljenih prebivalcev ima prav zasavska regija – 33,8 odstotkov, kar pomeni, da je prvo dozo cepiva v Zasavju prejelo 19.339 prebivalcev. Skoraj 18 odstotkov (10.238) občanov pa je cepljenih z vsemi dozami.

V Trbovljah po besedah direktorja Denisa Tomšeta pričakujejo še dobrih 450 doz cepiva. Kako bo z nadaljnjimi dobavami ne vedo. Na čakalni listi je trenutno dobrih 500 oseb, seznam pa se dnevno dopolnjuje.

V Zagorju so s prvim odmerkom cepili 34% občanov, z drugim 17%. Med cepivom občani ne morejo izbirati, bodo pa v Zagorju ta teden cepili s Pfizerjem in Astra Zeneco, dobili so namreč 82 vial Pfizerja in 32 vial Astre. Zagorski osebni zdravniki imajo v svoji evidenci navedenih okoli 900 pacientov, ki čakajo na prvi odmerek. Na čakalni listi so tudi pacienti koncesionarjev, za katere javnih podatkov v ZD Zagorje ni.

Podobne številke ima tudi Hrastnik, kjer je cepljenih nekaj nad 35 odstotkov prebivalcev. Okoli 270 oseb je na čakalni listi, ti pa bodo do konca tega tedna tudi cepljeni, pove direktor ZD Hrastnik Gregor Pajić.

Stranski učinki predvsem pri mlajših, tudi več dni vročine in glavobola

Reakcije beležimo, pravi Tomše. »Večinoma gre za blage simptome, kot je na primer glavobol, bolečine v mišicah in podobno. Zelo malo je bilo reakcij, ki so zahtevale zdravniško oskrbo.« So pa v Trbovljah obravnavali pacientko, ki je bila sicer cepljena drugje, a je dokazano zaradi cepiva, nam pojasni zdravnica Darja Logar, doživela kap. Je pa šlo za povezavo več stvari, še doda. V ZD Zagorje hujših reakcij po cepivu niso imeli, je pa bilo nekaj primerov, kjer so imeli povišano telesno temperaturo, nad 38,5 ter glavobol neko daljše obdobje.

Pa smo zbrali še nekaj pričanj naših bralcev. 40-letni Hrastničan, ki je bil cepljen s prvo dozo Astra Zenece je približno 12 ur po cepljenju obležal s hudim glavobolom, ki je trajal približno en dan. Občanka iz Trbovelj se je cepila s Pfizerjem in je dva dni po cepljenju zaznala simptome kot pri virozi. Večinoma je poležavala in spala, poleg roke jo je bolel še trup. Starejši par iz Hrastnika, oba čez 60, se je cepil z Astro in simptomov skorajda nista imela. Povsem drugače pa poroča 38-letni Zagorjan, ki ga je cepljenje poleglo za celih 5 dni. Glavobol, bolečine v mišicah, slabo počutje, utrujenost …Še dobra dva tedna po cepljenju “ni pravi”, nam zaupa. 

Zasavje: Največ prebolelih in tudi največ umrlih v Zagorju

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Pa poglejte zdaj te podatke…

Od štetja po več deset, sto aktivnih okužb, smo prišli v obdobje, ko je teh le za vzorec. Celotno Zasavje skupaj šteje 47 aktivnih...