2.8 C
Trbovlje
nedelja, 3. decembra 2023
ZON.siAktualnoCel teden zasavski policisti še bolj pogosto na cestnih odsekih - zakaj?

Cel teden zasavski policisti še bolj pogosto na cestnih odsekih – zakaj?

Danes bodo policisti začeli z akcijo, v kateri želijo opozoriti na nevarnost uporabe telefonov v avtomobilu in tudi vseh drugih motečih dejavnikov, ki odvračajo voznikovo pozornost. Pa naj bo to radio, nastavljanje tempomata ali celo gledanje video posnetkov na telefonu. Kazen za uporabo telefona je 250 evrov in 3 kazenske točke. Če vozniki koles, e-skirojev …uporabljajo slušalke, telefon ali druge naprave med vožnjo pa bodo odšteli 120 evrov.

Med akcijo bodo policisti še povečali nadzor nad vozniki, pa tudi drugimi udeleženci v prometu

V času akcije bodo policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (denimo tablic, prenosnih računalnikov in slušalk), ki motijo voznike motornih vozil, kolesarje in voznike e-skirojev med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnega pasu in zadrževalnega sistema. Med kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, toda čedalje več kršitev povzročijo vozniki e-skirojev in kolesarji. Nemalokrat vidimo tudi zamišljene pešce, kako s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod ali kolesarsko stezo, ne da bi preverili, ali je to zanje varno.

Lani 25.700 kršitev

V letu 2022 je policija ugotovila 25.700 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letošnjem letu je bilo takšnih kršitev 19.028 (lani v enakem obdobju 20.119). Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru policije in ozaveščanju agencije skozi vse leto.

Kakšne so kazni za kršitelje?

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in preostala lahka motorna vozila), kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Kolikokrat med vožnjo prestavite frekvenco na radiu ali nastavljate klimo?

Poleg uporabe telefona (prostoročne ali običajne) se je po nedavnih raziskavah za zelo problematično izkazalo tudi nastavljanje klimatskega sistema, tempomata, navigacije in radia. Gre za motnje, ki jih vozniki opravljajo skoraj nezavedno, čeprav bi lahko njihovo uporabo brez težav preložili na poznejši čas. Kot je pokazala raziskava o vplivih na kognitivne sposobnosti voznika, ki jo je AVP izvedla skupaj s Fakulteto za logistiko, je z vidika odvrnjene pozornosti najbolj problematična uporaba mobilnega telefona (branje in pošiljanje SMS-sporočila, ogled posnetka) ter nastavljanje sistemov znotraj avtomobila, kjer prednjačita radio in navigacijski sistem.

Akcija bo trajal do konca tega tedna, torej do 15. oktobra.

Več kot 500 Zasavcev s telefonom v avtu

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ANKETA: Se vam obeta božičnica?

Zanima nas, ali bodo letos Zasavci povečali svoj letni dohodek tudi z božičnico?