-- OGLAŠEVANJE --

Če Švagana izberejo za predsednika državnega sveta, bodo v Zagorju županske volitve še enkrat

-- OGLAŠEVANJE --

Danes bodo potrjeni mandati državnim svetnikom, med katerimi najdemo tudi zagorskega župana Matjaža Švagana, ki zastopa interese zasavske lokalne skupnosti. Vse glasnejše pa so tudi govorice, da naj bi le ta bil eden izmed kandidatov za predsednika Državnega sveta 2022-2027. Če to drži in ga svetniki izvolijo, bodo Zagorjani v kratkem morali še enkrat na volitve in izbrati novega župana.

Na popoldanski seji se bo sestal sedmi sklic državnega sveta in najprej bo potrebno potrditi mandate svetnikom, nato bodo volitve predsednika in podpredsednika. V prejšnjem sklicu je podpredsedniško funkcijo opravljal Matjaž Švagan, če pa tokrat nastopi v čevlje predsednika, funkciji (z župansko) nista združljivi. Da bi nam govorice pojasnil, ga danes pred objavo članka nismo uspeli priklicati, najverjetneje, ker trenutno potekajo seje interesnih skupin v DS.

Ker seje še niso zaključene, tudi vsi kandidati še niso znani. Potrjena sta že Bojan Kekec in Jožef Školč, ostali bodo znani najkasneje do konstitutivne seje, ki je danes popoldan.

Novoizvoljeni sklic državnega sveta bo uradno ustanovljen in bo nastopil petletni mandat, ko bo potrjena več kot polovica mandatov. Predvideno je, da se glasuje o vseh mandatih skupaj, posebej pa le pri tistih, kjer je vložen ugovor.

Za izvolitev predsednika in podpredsednika potreba absolutna večina glasov

Nova sestava državnega sveta je bila na volilnih zborih izvoljena 23. in 24. novembra. V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takšnih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v dosedanjem mandatu, tudi Zagorjan Matjaž Švagan, ki je tokratni mandat, njegov tretji v Državnem svetu.

Zasavce bo zastopal Matjaž Švagan, ki bo pobude naslovil kar na …

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --