0.6 C
Trbovlje
nedelja, 3. decembra 2023
ZON.siAktualnoČe o volitvah v Hrastniku nekaj časa ni bilo govora, se zdaj...

Če o volitvah v Hrastniku nekaj časa ni bilo govora, se zdaj že pošteno kaže, kdo vse naj bi kandidiral

Za župana Hrastnika, kjer so pred štirimi leti na županskih volitvah imel celo drugi krog, je nazadnje kandidiralo 7 kandidatov, le ena ženska. V dvoboju med Markom Funklom in Janijem Medveškom, danes direktorjem Regionalne razvojne agencije Zasavja, je zmagal prvi. 

Dolg čas zatišja o političnih temah v Hrastniku je zagotovo končan. Aktualni župan Marko Funkl zbira podpise podpore in gre vnovič po zaupanje občanov.

S podpisi podpore naj bi kandidiral tudi Gregor Pajić, ta gre na volitve tokrat že četrtič. Pajić je pred kratkim zapustil direktorsko mesto v ZD Hrastnik, nikakor pa ne zapušča politike, je odločen. Kandidiral bo z listo, enako kot nazadnje.

Jani Medvešek je v prvem krogu pred 4 leti zbral skoraj 10 odstotkov več glasov kot nato izvoljeni župan, a se je vsa konkurenca združila in v drugem krogu je 54,98 odstotkov občanov obkrožilo Marka Funkla. Lista za našo dolino bo zagotovo imela sestavljeno listo kandidatov za svetnike, je povedal Medvešek, kandidata za župana še iščejo. Ali bodo našli in se podali tudi v županski boj, bo znano kmalu.

Božo Majcen je prejel 742 glasov in pristal na tretjem mestu, si pa je izboril podžupansko mesto. Odločitve o letošnjih volitvah še ni sprejel, nam je dejal. “Zaenkrat še nimam kaj za povedati,” pravi in pojasnjuje, da se bo prihodnji teden dokončno odločil. Ali bo kandidiral za župana ali morda vsaj za svetnika.

Dobrih 7 odstotkov glasov na zadnjih lokalnih volitvah je prejela edina ženska kandidatka Vojka Šergan, ki je trenutno “sredi odločitve in dokončno odločitev ali bom še delovala sploh v politiki, bom podala v naslednjih dneh.” Nekdanja SMC poslanka je prestopila v stranko Svoboda, kjer pa imajo, po govoricah sodeč, notranje razprtije. Hrastniška podžupanja bo odločitev o volitvah sporočila v prihodnjem tednu.

Več mandatov v občinskem svetu ima za sabo tudi Franc Bokal, ki za župana letos zagotovo ne bo kandidiral, najverjetneje pa tudi kot svetnik ne. Iz politike se umika, morda pa bo vseeno komu ponudil podporo.

Pisali smo tudi kandidatu Darku Šrenku, ki se ni odzval.

Vir: Volitve 2018, DVK

Dolgoletni županski kandidat Soniboj Knežak, ki mu sprva ni uspel preboj v nacionalni politiki na mestu poslanca, je po volitvah zapisal, da bo kandidiral za župana. A je po odhodu poslanca Matjaža Hana na ministrsko mesto dobil svoj sedež v parlamentu. Ali bo aktiven na lokalnih volitvah nam ni uspelo izvedeti, saj ga nismo uspeli priklicati.

Še eno ime, povsem neznanka na volitvah, se je na ulicah Hrastnika pojavilo v zadnjih dneh. Direktor hrastniške toplarne Matej Haberl naj bi bil kandidat kroga podpornikov bivšega župana Mirana Jeriča, ki pa naj bi bili povezani tudi z vladajočo Svobodo. A Haberl, ki je govorice tudi sam slišal, ne bo kandidiral, je zatrdil za naš portal. V politiko ne vstopa, je dejal – ne kot kandidat za župana, niti kot kandidat za svetnika.

Še eno ime se pojavlja v zadnjih dneh – Žiga Kovač. Nekdanjega akterja v hrastniški študentski organizaciji naj bi prepričevali k županski kandidaturi, in to menda celo na seznamu kandidatov Svobode.

Govorice ali resnica? Preverili smo, kdo ima ambicijo županovati v Trbovljah

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ANKETA: Se vam obeta božičnica?

Zanima nas, ali bodo letos Zasavci povečali svoj letni dohodek tudi z božičnico?