today-is-a-good-day
12.2 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoBrezplačni prevozi za zasavske upokojence so se dobro prijeli - do zdravnika...

Brezplačni prevozi za zasavske upokojence so se dobro prijeli – do zdravnika peljejo tudi na drugi konec države!

Prevozi do zdravnika so najpogostejše poti, ki jih opravljajo zasavski prostovoljci v okviru brezplačnih prevoznih storitev za starejše občane – s Sopotnikom jih vozijo v Litiji in Zagorju, v Trbovljah in Hrastniku pa s Prostoferjem. Da so bile tovrstne v naših krajih potrebne, pa kažejo podatki o številu prostovoljskih ur in prevoženih kilometrov, ki jih s prevozi opravijo prostovoljci avtomobilov. 

Prvi so Sopotnika, ki ga na nacionalni ravni upravlja Zavod Sopotnik, dobili v Litiji in Šmartnem pri Litiji pred tremi leti, v projektu brezplačnih prevozov za starejše občane pa aktivno sodeluje 15 prostovoljcev. Letos so do poletja opravili kar 991 ur prostovoljskega dela, v bazo uporabnikov pa je trenutno vpisanih 312 aktivnih uporabnikov storitve, so pojasnili na litijski Občini in dodali, da se Sopotnik najpogosteje zapelje do zdravstvenega doma, čeprav jih prostovoljci z veseljem odpeljejo tudi v trgovino ali pa na kavo s prijatelji. 

V Zagorju so naredili že 782 prevozov

V Zagorju je Sopotnik začel voziti maja lani. Prvo vožnjo je opravil župan Matjaž Švagan.

Dobro leto so brezplačni prevozi Sopotnika za starejše občane na voljo tudi v Zagorju. Tam starejše občane brezplačno po opravkih vozi 20 prostovoljcev, od maja lani, ko je Sopotnik prvič zapeljal po zagorskih cestah, pa je opravil 782 prevozov in prevozil dobrih 20.000 kilometrov, najpogosteje tudi v Zagorju k zdravniku, približno tretjino prevozov pa naredijo po trgovinah, bankah, frizerjih in podobnih opravkih. Prostovoljci so v dobrem letu naredili 1392 ur, so še povedali v Rdečem križu Zagorje, ki so koordinator Sopotnikovih prevozov v zagorski občini. 

Podobno so projekt brezplačnih prevozov dobro sprejeli tudi v Hrastniku in Trbovljah, kjer vozi Prostofer. Gre za podoben sistem kot je Sopotnik, le ponudnik je v tem primeru drug – Zlata mreža. “Sistem je bil med uporabniki zelo lepo sprejet, kar še dodatno potrjujejo zahvale občanov, ki večkrat prispejo v nabiralnik občine,” pravijo na Občini Trbovlje, kjer so želeli s sistemom brezplačnih prevozov pomagati starejšim, ki ne vozijo sami, imajo nižje mesečne prihodke oziroma imajo slabšo povezavo z javnim prevozom.

Prostofer v Trbovljah sicer vozi od konca minulega leta, prostovoljcev, ki starejše vozijo po opravkih s Prostoferjem, pa je 12. Letos pa so opravili 171 prevozov oziroma prevozili skoraj 10.000 kilometrov. Občani brezplačne prevoze največkrat koristijo do bolnišnice, tako v Trbovljah kot po Sloveniji, do zdravstvenega doma in lekarne, nekoliko redkeje pa tudi do trgovin, pokopališča, doma upokojencev in banke.

Ne preseneča, da je bil to zasavski prostovoljski projekt leta

V Hrastniku starejši občani v večji meri koristijo prevoze do zdravstvenih ustanov po vsej državi. Foto: Jernej Peklar

Podobno je tudi v Hrastniku, kamor je Prostofer prvič pripeljal sredi marca lani. Aktivnih je 22 prostovoljnih voznic in voznikov, prav ti pa so zaslužni, da je bilo od 12. marca lani opravljenih 327 brezplačnih prevozov, so statistiko prevozov predstavili na Občini Hrastnik. Največ, skupno kar 300, je bilo namenjenih prevozom starejših oseb v bolnišnico ali v zdravstveni dom, preostalih 27 prevozov pa je bilo na druge lokacije, na primer do lekarne ali do doma starejših, so še dodali in poudarili, da je projekt dosegel namen, saj je prednostno namenjen prav prevozom do zdravstvenih ustanov.

“Pri prevozih do bolnišnic smo starejšim med drugim omogočili tudi prevoz do Ortopedske bolnišnice Valdoltra, pa na specialistične preglede na Ptuj, v Maribor …,” pojasnjujejo na Občini Hrastnik. Tamkajšnji avtomobil je tako prevozil že dobrih 25.000 kilometrov. Na Občini so ob tem še izrazili veselje, da je projekt januarja letos prejel naziv zasavskega prostovoljskega projekta leta 2021, saj so mu Zasavci med štirimi zasavskimi projekti namenili več kot polovico vseh oddanih glasov.

SORODNI ČLANKI:

Brezplačni prevozi za občane tudi v Zagorju

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...