-- OGLAŠEVANJE --

Bo Lafarge, po novem Holcim, še naprej pridobival surovine iz kamnoloma Retje-Plesko?

-- OGLAŠEVANJE --

Že pred štirimi leti smo pisali, da želi investitor na območju kamnoloma Retje – Plesko, ki sega v občini Hrastnik in Trbovlje, podaljšati koncesijo za nadaljnje izkoriščanje. Lafarge Cement, ki je pred kratkim postal Holcim, še vedno v postopku za podaljšanje koncesije za izkoriščanje surovine na tem območju. 

Bagri v Retju bi radi kopali še naprej

Občina je pričela s postopkom priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta sanacije in izkoriščanje kamnoloma Retje – Plesko na svojem območju na podlagi pobude investitorja, torej družbe Lafarge Cement, ki se od lanskega maja imenuje Holcim.

V kamnolomu sedaj pridobivajo apnenec in lapor, s podaljšanjem koncesije pa bi nekdanja trboveljska cementarna z deli nadaljevala, obenem pa se zavezala k sanaciji po končanju izkoriščanja surovin. “Predpostavlja se smotrno izkopavanje laporja in apnenca in sicer z namenom sprotne sanacije ter vključevanja sanacijskega programa v proces izkoriščanja mineralnih surovin. Namen priprave dokumenta pa je skupno načrtovanje prostorskih ureditev ter določitev prostorsko izvedbenih pogojev,” sporočajo iz Občine. Te ureditve so obseg izkoriščanja, predvidena sanacija, začasne ureditve in ukrepi ter ureditev komunalne in prometne infrastrukture.

Dokumentacijo prostorskega načrta sanacije in izkoriščanja kamnoloma Retje – Plesko je na ogled na spletni strani Občine Trbovlje. Osnutek Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu bo javno dostopen do 15. marca. V sejni dvorani Občine Trbovlje bo 6. marca organizirana še javna obravnava.

Izkoriščanje mora biti v skladu z občinskimi plani

Na vprašanje, če se obeta kaj novega, nam Gregor Uranič, direktor za tehnično operativno področje, odgovori, da gre le za ureditev skladnosti z zakonskimi zahtevami. “Mi moramo biti skladni s prostorskimi načrti Občin, da lahko še naprej izkoriščamo surovino. Iz dokumenta bo razvidno, kaj in na kakšen način lahko izkoriščamo. Pa tudi, kaj bi bilo potrebno storiti, če prenehamo. Torej, kako bi prostor potem sanirali,” nam razloži potrebo po spremembi občinskega podrobnega prostorskega načrta.

VIDEO: Hrastnik duši prah iz kamnoloma!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --