27.7 C
Trbovlje
ponedeljek, 16. maja 2022
ZON.siAktualnoBo 127 Trboveljčanov namesto neprofitne plačevalo tržno najemnino?

Bo 127 Trboveljčanov namesto neprofitne plačevalo tržno najemnino?

Najemniki Spektrovih stanovanj so se znašli v negotovosti: so še naprej upravičeni do subvencije neprofitne najemnine ali jim bo pripadala zgolj subvencija tržne najemnine? Trboveljska občina trdi, da je pravilna tržna, ne pa neprofitna, kakršne odločbe izdaja zasavski center za socialno delo. Zadeva je šla na sodišče, kjer so na prvi stopnji prikimali občini. A ni še konec …

Pravni postopek je bil sprožen zoper Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Občina Trbovlje je pred letom dni opozorila Center za socialno delo Zasavje, da bi Spektrovim najemnikom morala pripadati tržna in ne neprofitna najemnina ter da torej izdaja napačne odločbe za subvencijo le-teh. Pristojno ministrstvo je pritožbo Občine glede 127 odločb o subvenciji najemnine, kjer je CSD stanovanja obravnaval kot neprofitna, zavrnilo, Občina pa je šla v tožbo. Ker je “v tej zadevi zgolj in samo zasledovala zakonodajo in zakonito izvajanje le-te,” so poudarili na Občini Trbovlje.

Kaj se bo spremenilo za najemnike?

Sodišče je dalo prav Občini Trbovlje, a sodba še ni pravnomočna. Če se bo sodba na 2. stopnji spremenila od te, ki je bila razsojena na prvi in s tem dala prav Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo najemniki lahko še naprej vlagali vloge za subvencijo neprofitnih najemnin in vse bo, kot je bilo doslej. V nasprotnem primeru pa najemniki ne bodo več mogli zaprositi za subvencijo neprofitnih, ampak le za subvencijo tržnih najemnin. Kar pa ne pomeni, da se bo zanje znesek za plačilo najemnino sploh spremenil. Je pa dejstvo, da se bodo morali uvrstiti na prednostno listo prosilcev.

Kako so odreagirali hrastniški sosedje?

Enako težavo imajo tudi v sosednjih zasavskih občinah, a so sprejeli drugačne odločitve. “V prvi vrsti, ker se zavedamo, da bi postopek preko sodišča oškodoval predvsem naše občane in občanke, zato nismo bili zagovorniki tega, da se postopke sproži. Osebno nisem pristaš tega, da zgradimo še kakšno cesto na račun tega, da bi pa občani težko živeli,” je pojasnil Marko Funkl, župan Občine Hrastnik.

“Glavni namen subvencije najemnine je pomoč najemnikom, ki so v hudi socialni stiski. V Občini Trbovlje je 230 upravičencev do subvencije najemnine za stanovanja, ki jih za neprofitno najemnino oddaja družba Spekter.” (Rok Zupanc, CSD Zasavje)

BISTVO: Spekter je izgubil status neprofitnosti in subvencije, ki jih sedaj plačuje občina, bi morala plačevati država

Občina Trbovlje meni, da je CSD Zasavje izdajal napačne odločbe

Trboveljska občina je opozorila na nepravilnosti, ki jih je prepoznala iz preprostega razloga: Družba Spekter nima statusa neprofitne stanovanjske organizacije od 11. julija 2014, saj je bila s sklepom Ministrstva za infrastrukturo izbrisana iz tega registra (Več najdete v članku iz leta 2014 “Razprodaja RTH-jevih hčera”).

Prav tako pa že dalj časa stanovanj ne oddaja na podlagi javnega razpisa, ki bi bil izveden skladno z določili, ki veljajo za neprofitna stanovanja.

Sodišče pritrjuje Občini; podaljšan je razpis

Ob raziskovanju, zakaj se je občina odločila za pravne postopke zoper odločb, se uradni odgovor glasi, da je razlog zasledovanje zakonodaje in, da “stvari niso bile skladne z zakonom oz. predpisi.”. A bolj logičen odgovor tiči v sveži zakonodaji. Pred letom 2021 je namreč polovico subvencije za tržne najemnine krila občina, drugo polovico država. Od lani pa tržno subvencijo v celoti krije država v okviru Zakona o razbremenitvi občin. Kar bi lahko v idealnem primeru, če bi vseh 127 “spornih” najemnikov prišlo na občinsko listo za subvencije, pomenilo, da zanje plačilo najemnine ostaja enako, lokalna skupnost pa tako “prihrani”.

V kolikor bo sodba pravnomočna, pa “bodo naši najemniki upravičeni do subvencije k plačilu tržne najemnine in ne več subvencije neprofitne najemnine, pod pogojem, da bodo zanjo izpolnjevali zakonske pogoje,” so spremembe, ki se lahko obetajo, pojasnili v Spektru. Najemnikom tako na Občini kot v Spektru predlagajo oddajo vlog na Javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem – lista A, rok je bil podaljšan do 21. februarja 2022.

Z občinskega oddelka za premoženjske zadeve so Spektrovim najemnikom v ponedeljek tudi poslali nekaj pojasnil, saj so med ljudmi zaznali “napačno interpretacijo dejstev.”

Neprofitne najemnine – če ne v imenu, pa v znesku ostajajo enake

Stanislav Sotler, direktor družbe Spekter

Družbe, ki nimajo neprofitnega stanovanjskega statusa, kar torej Spekter je, lahko oddajo svoje stanovanje po poljubni najemnini, ki pa je lahko tudi enaka neprofitni. V odnosu med družbo Spekter in najemniki, se za najemnike Spektrovih stanovanj dejansko ni nič spremenilo, so neomajni v Spektru: “Vse najemne pogodbe so ostale v veljavi takšne, kot so bile – najemnikom je zaračunana neprofitna najemnina, pogodbe pa so sklenjene za nedoločen čas, v nadaljevanju pa bo, glede na odločitev višjega sodišča odvisno, ali bodo najemniki še upravičeni do subvencije neprofitne najemnine ali do subvencije tržne najemnine.” 

Državno odvetništvo, ki v tem postopku zastopa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še preučuje sodbo in se odloča o morebitni pritožbi, je povedal Rok Zupanc iz CSD Zasavje, ki pa ob vsemu skupaj med drugim opozarja: “Gre za specifično situacijo, pri kateri se je potrebno zavedati negativnih posledic na finančni in stanovanjski položaj najemnikov. 

SORODNI ČLANKI:

Do 20 neprofitnih stanovanj za najem v Trbovljah

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tekom vikenda vlomili v 8 vrtnih lop in ukradli žago, kosilnice, agregat

Le dobrih 12 ur je minilo - od 20. ure zvečer preteklo soboto in do naslednjega dne, nedelje, do 9. zjutraj, pa so hrastniški...
X