0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoAvtomatski defibrilator kmalu po namestitvi rešil življenje moškemu v Trbovljah

Avtomatski defibrilator kmalu po namestitvi rešil življenje moškemu v Trbovljah

Kako pomembni so avtomatki defibrilatorji (AED), razpršeni na različnih lokacijah, se je po treh mesecih od namestitve izkazalo v Trbovljah. Maja so namreč v okviru projekta Skupaj za varni jutri namestili 8 novih AED, prvič pa uporabili pred dnevi, ko so do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči pri reanimaciji moškega pomagali pravilno usposobljeni prvi posredovalci, so sporočili z Občine Trbovlje. 

Avtomatske defibrilatorje so namestili na območjih, kjer jih prej ni bilo oziroma tam, kjer se zbira večje število ljudi. Lokacije so skrbno izbrali v sodelovanju s skupino prvih posredovalcev, njihova ocena po nujnosti AED na teh območjih pa je očitno še kako točna, saj je bil prvi defibrilator uporabljen kmalu po namestitvi.

Kje vse se v Zasavju nahajajo AED naprave, lahko pogledate na spletni strani www.aed-baza.si

Pri tem dogodku so ključno vlogo odigrali očividci, ki so s pravočasno prepoznavo življenjsko ogrožajočega stanja takoj pričeli z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja in takojšnjo uporabo javno dostopnega defibrilatorja. AED je bil pravilno uporabljen tretjo minuto po srčnem zastoju in je v kombinaciji s pravilnim ravnanjem očividcev učinkovito pripomogel pri ohranjanju življenja do prihoda ekipe NMP na lokacijo,” so intervencijo opisali na Občini Trbovlje ter poudarili pomen pravilne uporabe AED.  

Na Občini si tako poleg mreže AED naprav želijo širiti tudi ekipe prvih posredovalcev. Na izobraževanjih in usposabljanjih za prve posredovalce, ki bodo potekala tudi to jesen, bodo laiki pridobili ustrezna znanja in bodo lahko v ključnih trenutkih s pravilno reakcijo rešili življenje, tako kot je bilo tudi v tem primeru, poudarjajo na Občini Trbovlje. prvi posredovalec lahko postane vsak, še dodajajo, in napovedujejo, da bodo termini za jesenska usposabljanja razpisani kmalu. 

SORODNI ČLANKI:

Trideseta naprava za reševanje ob zastojih srca

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...