-- OGLAŠEVANJE --

329 prijav v zasavske šole, STPŠ Trbovlje za dodaten oddelek računalništva

-- OGLAŠEVANJE --

Glede na prve oddane prijave kandidatov v začetni letnik srednje šole, se je v zasavske srednje šole prijavilo 329 devetošolcev. Več prijav, kot je mest beležijo le na trboveljski športni gimnaziji in v programu računalništva na Srednji tehniški in poklicni šoli (STPŠ) Trbovlje. Niso pa te prijave nujno tudi dokončne, saj imajo šolarji še do 25. aprila čas, da si premislijo in svojo prijavnico prenesejo na drugo šolo ali drug program.

V zasavski regiji imamo poleg STPŠ Trbovlje in Gimnazije in ekonomske srednje šole še Srednjo šolo Zagorje in Gimnazijo Litija. Kot je sporočila Živa Pirnar iz šolske svetovalne službe Srednje šole Zagorje ob Savi, so prejeli skupno 65 prijav in sicer se je 38 devetošolcev prijavilo v program zdravstvene nege, 12 v program gastronomske in hotelske storitve, 8 bi se jih šolalo za trgovca, 7 pa za pomočnika v biotehniki in oskrbi.

V Litiji prijav več kot lani, a še vedno manj, kot jih lahko sprejmejo

Na Gimnazijo Litija se je prijavilo 54 devetošolcev.

Glede na predvideno število mest za novince ne kaže, da bi morali koga zavrniti, saj je prijav manj kot je razpoložljivih mest na vseh programih. Podobno bo očitno tudi v Litiji, kjer bodo v prvi letnik po prvih podatkih vpisali 54 dijakov. “To je znatno več kot lani ob istem času,” je povedala ravnateljica Gimnazije Litija Vida Poglajen. Kot je razvidno iz javnega pregleda stanja prijav, bi lahko sprejeli največ 84 dijakov prvih letnikov, zato omejitev pri vpisu najverjetneje tudi po koncu obdobja za prenos prijav ne bo.

V GESŠ Trbovlje presežek predvidenih vpisanih bodočih dijakov beležijo le v programu športna gimnazija, kamor se je prijavilo 22 devetošolcev in bo zanje skoraj gotovo vzpostavljen nadnormativni oddelek, v katerega bodo sprejeti vsi. Za ekonomskega tehnika, kjer je predvidenih mest 28, pa se je prijavilo 35 šolarjev, zato bodo zaprosili za dodaten oddelek. Stanje vpisov na gimnazijski program je 46.

Na STPŠ zaprosili za dodaten oddelek računalništva

Marjetka Bizjak pravi, da je odpiranje dodatnega oddelka računalništva dolgoročna naložba.

Veliko obetavnejši za trg dela je vpis na STPŠ Trbovlje, kjer jih veseli, da je zanimanja za program tehnik računalništva večji, kot so imeli razpisanih mest. V ta program se je namreč prijavilo kar 41 devetošolcev, zato je ravnateljica Marjetka Bizjak na pristojno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, že oddala vlogo za odprtje dodatnega oddelka računalništva.

“Program je perspektiven, na trgu dela je veliko povpraševanja po tem kadru, večina dijakov pa se odloči tudi za nadaljevanje šolanja na fakulteti,” je dejala Bizjakova in dodala, da je v dobi digitalizacije pravzaprav njihova dolžnost, da se potegujejo za odprtje dodatnega oddelka računalništva. Tako tudi ne pričakuje težav pri odobritvi oddelka niti pri morebitnem prenosu “presežnih” prijavnic na kakšno drugo šolo.

Zanimanje za računalništvo ni muha enodnevnica

Applova učilnica na STPŠ Trbovlje

“Pričakujemo, da bodo k nam celo še prinesli prijavnice od drugje,” je dejala ravnateljica šole, kamor se vpisujejo šolarji iz Zasavja vse do Litije in Radeč ter Laškega na drugi strani. “Prvi letnik računalništva bo tako prvič imel dva oddelka in pričakujemo, da bo tako tudi ostalo, ker takšno zanimanje za ta poklic ni muha enodnevnica. Digitalizacija je prioritetni cilj na ravni države in treba je omogočiti pogoje, da jih bomo dosegli,” je poudarila Bizjakova, ki v odprtju dodatnega oddelka računalništva vidi priložnost za še večji izkoristek “Applove učilnice” ne samo na področju programiranja, temveč tudi oblikovanja spletnih strani.

Na STPŠ so sicer v program pomočnik v tehnoloških procesih prejeli 4 prijave, v program inštalater strojnih inštalacij 6, za avtoserviserja se je prijavilo 14 devetošolcev, za strojnega tehnika pa 20. V program oblikovalec kovin – orodjar so prejeli eno prijavo.

Dijaki lahko spremljajo, kakšno je dnevno stanje prijav in vpisa v različne vrste programov ter stanje prostih mest preko te povezave.

Še je čas za prenos prijavnice na kakšen drug program

Najkasneje do 25. aprila 2022 lahko prijavljeni kandidati svojo prijavnico za vpis prenesejo
iz srednje šole, kjer jo imajo sedaj, na drugo srednjo šolo oz. na drug program, če menijo, da je to za njih bolj ustrezno in si bodo na ta način bolj zanesljivo zagotovili vpis v srednjo šolo.

Prenesene prijavnice bodo šole sprejemale do tega datuma ne glede na
število prijav, ki jih že imajo. “Kandidatom svetujemo, da se o prenosu prijavnice
predhodno temeljito posvetujejo predvsem s starši in svetovalnimi delavci,” o tehtanju nadaljnjih odločitev priporočajo na MIZŠ.

SORODNI ČLANKI:

Na voljo preko 500 vpisnih mest za srednješolce v Zasavju

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Iz pašnika v Ravenski vasi je neznani tat odpeljal koze

PP Trbovlje Policisti so obravnavali prijavo kaznivega dejanja zatajitve. Prijaviteljica je na območju Trbovelj izgubila mobilni telefon znamke Xiaomi Redmi note 11, ki si ga...
-- OGLAŠEVANJE --