28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualno1, 2, 3 - naj se prižgejo decembrske luči!

1, 2, 3 – naj se prižgejo decembrske luči!

Zasavske občine se ne bodo odrekle decembrski osvetlitvi mest in krajev. Lučke so že napeljane, zasvetile bodo ta konec tedna. V Litiji, Trbovljah in Hrastniku v petek, v Zagorju na Miklavža. 

V Zagorju ob Savi bodo lučke zagorele v soboto ob 18. uri, ko boste istočasno lahko spremljali tudi Miklavžev video na našem portalu. Osvetlitev je podobna lanskoletni. “Prižig lučk ne bo potekal tako, kot smo to organizirali prejšnja leta, torej z javno prireditvijo ob prihodu Miklavža. Se nam je pa Miklavž že oglasil in sporočil, da bo v skladu z upoštevanjem epidemioloških ukrepov, pozdravil vsakega otroka iz naše občine,” pravijo na občini. Delavci JP Komunala Zagorje so za okrasitev poskrbeli že minuli teden, strošek zunanjih izvajalcev pa pri tem znaša okoli 15.000 evrov.

Žive smrečice na ploščadi, otroške zastavice v parku

“Klasičnih dogodkov, kakršnih smo bili vajeni v preteklosti, seveda ne bo, otrokom pa bomo vsekakor skušali pričarati decembrsko vzdušje dobrih mož, a na drugačen način. Prav tako bomo z otroškimi izdelki in živimi smrečicami pred božičnimi prazniki okrasili mestno ploščad, v Parku dr. Janeza Drnovška pa bomo že pred Miklavžem ponovno razobesili otroške zastavice,” so našteli. Za optimizem in veseli december bo torej poskrbljeno, kolikor je le mogoče.

Hrastnik v veseli december digitalno

Tudi Hrastničani se veselijo veselega decembra. Mestna razsvetlitev, ki je taka kot lani, bo zasijala ta petek ob 17. uri, občani bodo prižig luči lahko spremljali preko neposrednega prenosa na spletu.

Občina bo za nameščanje lučk, vzdrževanje, odstranjevanje in porabljeno elektriko predvidoma plačala 23.500 evrov. Hrastniški javni zavodi in organizacije bodo veseli december občanom približali letos preko digitalnih kanalov. Pester program prireditve bo občina objavila prihodnje dni.

In kaj vse pripravljajo? “19. decembra bomo skupaj z Vitkar zavodom izvedli posebno enodnevno svetlobno postavitev v parku pod domom starejših občanov (svetlobna gverila), konec meseca pa bodo hrastniški študentje poskrbeli še za online prenos glasbenega dogodka HI Frozen festival z elektronsko glasbo,” naštevajo.

Na pročelju delavskega doma si bodo mimoidoči lahko ogledali fotografsko razstavo, na prostem bodo skupaj z ZMT postavili Steklarsko razstavo. Tudi obdaritev otrok, ki jo vsako leto pripravi OZPM Hrastnik, bo, a ker prevzem daril ni dovoljen, bodo poskrbeli za razvoz. Hrastniški otroci tako ne bodo ostali brez daril!

V Litiji bodo lučke prižgali 4. decembra

Okrasitvi mesta in prazničnemu vzdušju se ne bodo odrekli niti v Litiji. Lansko okrasitev bodo še nekoliko nadgradili, saj bodo okrasili tako mesto kot vsa krajevna središča. Lučke bodo prižgali v petek, 4. decembra, a tokrat izjemoma brez slavnostnega dogodka.

Lanskoletni okrasitvi bodo dodali še nekaj lokacij, ki so jih sicer lani izpustili, to pa so nadvoz, stavba stare sodnije, drevored ob parkirišču Socialnovarstvenega centra, na Dobravi bodo postavili novoletno jelko.

»Razsvetlitev mestnega središča in krajevnih središč v mesecu decembru je pomembna zaradi ohranitve optimizma, da nas svetloba ohrabri in daje upanje za nove priložnosti v letu 2021. Svetloba naj prežene turobne misli v dolgih decembrskih večerih in naj nam omogoči prijazen sprehod v ožjem družinskem krogu,« pravijo na Občini Litija.

Pravljična pot z manjšimi skulpturami

Prošnjo za navodila in usmeritve, kako zagotoviti, da bo tudi v veselem decembru v mestu zadoščeno zdravstvenim zahtevam zaradi covid-19, bo občina na NIJZ poslala še ta teden. Na občini načrtujejo, da bodo skupaj z Zavodom za kulturo mladino in šport pripravili PRAVLJIČNO POT s postavitvijo manjših skulptur iz lesa, kot so jeleni, sove, snežaki, božički, božičkova hišica … »Obiskovalci si bodo lahko sami pogledali te postavitve, ki bodo osvetljene in si pričarali malo prazničnega vzdušja tudi ob pogledu na različne junake številnih risanih filmov ali pravljic,« napovedujejo na Občini Litija.

Nekaj novosti v Trbovljah

Praznične Trbovlje bodo s prižigom lučk prav tako zasijale v petek. Okrasitev so letos popestrili z velikansko bučo in digitalnim presenečenjem. Tako pravljična vasica združuje legendarne zgodbe, ki jih poznajo vse generacije. “Pravljično vas so občani dobro sprejeli, zato ji vsako leto dodamo nekaj novega,” pojasnjuje Pia Ameršek z občine. Letos je okrašen tudi prenovljeni Park kulture pri pošti.

Strošek osvetlitve bo skupaj z nakupom svetleče smreke pri rondoju, popestritvijo pravljične vasi ter zamenjave in popravila luči znašal 28 tisočakov. “S sprehodom skozi Trbovlje se obiskovalci lahko naužijejo čarobnih trenutkov najlepšega časa v letu. Okrasitev je najmanj, s čimer lahko prispevamo k prazničnemu utripu, saj se malodušju zaradi epidemije ne smemo prepustiti. V trenutnih razmerah potrebujemo optimizem in praznična okrasitev k temu lahko vsaj malo pripomore. Nenazadnje, naši najmlajši, ki so ponavadi najbolj navdušeni nad vsemi lučkami in okrasitvijo, ne bi smeli biti prikrajšani za čare decembra, saj niso nič krivi, da odraščajo v takem obdobju.”

Kje so že posvetile praznične luči?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...