15 C
Trbovlje
četrtek, 21. oktobra 2021
ZON.siAktualnoZmotil ga je neznosen smrad in dim

Zmotil ga je neznosen smrad in dim

"Ko sem šel včeraj na sprehod po Levstikovi ulici 12a je tako smrdelo iz dimnika, da sem si moral dati žepni robček na obraz, ker nisem mogel vdihovati tega dima. Le kaj so kurili," skrbi našega bralca.

Regijski center za obveščanje ni v zadnjem času prejel nobene prijave o smradu na Levstikovi ulici 12a v Zagorju, v bivših prostorih GIP Beton MTO, prav tako obvestila niso prejeli na občini Zagorje.

Prejeli niso nobene prijave

“Vaš bralec bi storil mnogo bolje, če bi se takoj obrnil na občino, občina pa bi potem aktivirala inšpektorat za okolje oziroma zadevo ustrezno prijavila,” pravijo na občini Zagorje. V primerih kurjenja plastike in ostalih škodljivih snovi v malih kurilnih napravah posreduje Inšpektorat RS za okolje in prostor v Ljubljani (tel. 01 420 44 88; irspo.oe-lj@gov.si).

“Pomembno je, da se v takih primerih reagira takoj, torej, ko je dejanje še v teku, po nekaj dneh je nemogoče nekomu dokazovati, da je povzročal smrad, še posebej na območjih, kjer je zaradi kurjenja na lesno biomaso že tako ali tako na vsakem koraku čutiti smrad,” svetujejo na občini Zagorje.

Na Ministrstvu za okolje in prostor pravijo, da Inšpektorat RS za okolje in prostor v zvezi s smradom ni prejel nobene prijave, zato bo novinarsko vprašanje obravnaval kot prijavo v skladu z usmeritvami za obravnavo prijav.

Govorili smo tudi z Gabrijelom Brezovarjem, direktorjem podjetja Gip Beton MTO, ki svoje prostore oddaja več najemnikom, na tej lokaciji pa ima registriran tudi s.p., ki se ukvarja z oddajanjem nepremičnin v najem: “Zaradi morebitnega smradu se name ni obrnil nihče, ne občani, ne občina ali inšpektor. Tudi ne vem, ali je kdo od najemnikov kuril karkoli spornega. Sem pa prvi za to, da se tiste, ki onesnažujejo zrak kaznuje.”

Ukrepati je treba takoj!

Levstikova 12a v Zagorju

Torej, prav je, da občan, ki ga moti slab zrak, odreagira, pravijo na občini Zagorje, ker se bodo ljudje le tako ozavestili, da je mogoče storiti kaj proti tistim, ki zavestno onesnažujejo zrak. “Pot klicanja na inšpektorat je res birokratsko zavita, ker je jasno, da tisti hip inšpektorja ne bo. Vendar je dogodek nekje vsaj uradno zabeležen in smo potem lahko vsi bolj pozorni, ker lahko pričakujemo, da se bo na določeni lokaciji to še ponovilo.”

Tudi klic na Center za obveščanje je v takem primeru smiseln, ker tudi od tam občina dobi povratno informacijo in lahko reagira. “Sicer pa med ukrepi za izboljšanje zraka vsekakor skupaj z državo načrtujemo, da bodo taki primeri učinkoviteje sankcionirani, saj zgolj ozaveščanje še vedno ne daje rezultata pri izboljševanju kakovosti zraka.”

V vseh primerih pa velja, da naj občani upoštevajo opozorila o hudi onesnaženosti zraka, ki jo povzroča zlasti kurjenje na lesno biomaso, naj upoštevajo navodila o pravilnem kurjenju, objavljena tudi na spletni strani občine Zagorje ob Savi, in če morejo, naj se v dneh hudega onesnaženja ogrevajo s kakšnim drugim energentom, ki zraka ne onesnažuje tako hudo kot lesna biomasa. Ker v veliki večini primerov možnosti zamenjave energenta nimajo, naj drva kurijo pravilno. Na ta način bodo veliko storili za izboljšanje zraka in preprečevanja smradu, saj niso redki primeri, ko se v pečeh poleg drv znajde še marsikaj drugega, kar v peči vsekakor ne sodi.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V novem litijskem jih bo do 160

V občini Litija po zastavljeni časovnici poteka gradnja novega vrtca - ta bo nadomestil sedanjo enoto Najdihojca, ki ima svoje prostore v več kot...