15.9 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. septembra 2022
ZON.siAktualnoZbledela je slava velikega Rudarja, a ponos nikoli

Zbledela je slava velikega Rudarja, a ponos nikoli

Trboveljski Rudar je bil svoj čas eden boljših slovenskih nogometnih klubov. Bil je trikratni slovenski prvak, večkratni kadetski in mladinski prvak Slovenije, viceprvak Jugoslavije 1949 in istega leta celo ekskluzivni zmagovalec zimskega pokala Nogometne zveze Slovenije (NZS). Tega so namreč pripravili samo enkrat, Rudar pa je v finalu premagal Muro po streljanju enajstmetrovk. 

Vse takšne zanimivosti nekdaj velikega in močnega kluba sta nekdanjih nogometaš David Buovski in kustos v Zasavskem muzeju Trbovlje ter trener najmlajših v NK Rudar Žiga Blaj zbrala ob 100-letnici nogometa v Trbovljah in jih zapisala v zborniku Igra postaja zelo napeta in živahna. 

Našli predmete, ob katerih so se jim orosile oči

David Buovski

“O Rudarju se veliko ve, zastavili pa smo tako, da bo nekdo, ki bo publikacijo odprl čez 50 let, točno vedel, od kje neka informacija izhaja,” je dejal Buovski. V klubu so našli ogromno foto arhiva, nekaj predmetov je bilo po drugih muzejih. Našli so nekaj zelo dragocenih kosov, ko se tistim najbolj zagretim ob pogledu nanje orosijo oči, za nekatere pa so vložili precej napora, ampak jih niso našli. Takšen je bil, na primer, prehodni pokal, ki ga je Rudar dobil trikrat, a nihče v Sloveniji, niti v NZS, ne ve, kje bi se pokal lahko nahajal, je povedal Buovski, ki sicer skrbi tudi za organizacijo dogodkov, ki se ob visokem nogometnem jubileju te dni odvijajo v Trbovljah. Pričeli so se z razstavo v Zasavskem muzeju Trbovlje, ki bo odprta do decembra, sklenili pa ga bodo s sobotno večerno tekmo prav posebnih nogometnih gostov. 

Trbovlje so znane tudi kot najbolj vroče gostovanje brez konkurence pri navijanju. Navijaška skupina Torcida je bila ena prvih v Sloveniji, kasneje jo je nasledila Kamnita. Presenečenje pripravljajo tudi za sobotno večerno tekmo, na kateri se bosta pomerili ekipi All-Star Rudar Trbovlje in Reprezentanca SP2010 Slovenije. 

Pripravljajo jih zato, da bi spomnili, kako velik je bil v zlatih časih po drugi svetovni vojni Rudar, da bi otrokom, ki tako radi brcajo na Rudarju, dali občutek pripadnosti domačemu klubu. Zato je tudi zbornik napisan tako, da ga zlahka berejo najmlajši nogometaši, je poudaril Buovski, v njem pa bodo spoznali nekaj ključnih igralcev in največjih uspehov kluba, pa tudi velike dogodke, kot je bila gradnja stadiona Rudar.

“To je bila velika zadeva ne samo za klub, ampak za Trbovlje, tudi zaradi načina, kako je bil narejen. Zgradili so ga namreč občani prostovoljno, z udarniško akcijo. Če bi danes rekli ljudem, da bi si vzeli po dve uri popoldan, da bi prišli pomagat gradit stadion, bi bil odgovor najbrž jasen ‘ne’,” si misli Buovski. Stadion Rudar je bil sicer prvi v Jugoslaviji s pokrito tribuno, ki stoji še danes in čeprav ni v najboljšem stanju, še vedno dobro opravlja svojo vlogo, meni sogovornik, ki tudi sam veliko časa preživi na tribuni, ko pri igri z žogo spremlja svojega sina.  

Mentaliteta in znanje se je prenašalo iz generacije v generacijo

Ne dela si utvar, da bi NK Rudar spet kdaj postal tako velika zgodba, kot je bil od 50. do 80. let prejšnjega stoletja. “Uspehom Rudarja so botrovali čisto drugačni časi nogometa, kot jih poznamo danes. Nekdaj so namreč klubi igrali z domačimi fanti. Morda je edino Olimpija izbrala najboljše igralce iz drugih klubov, ampak povsod drugod so igrali domači fantje. V Trbovljah se je nogomet najprej širil v delavskih okoljih. Ker so bila tukaj velika podjetja, je zato Rudar imel dovolj velik bazen igralcev in dobro šolo. Tudi iz Zagorja, Hrastnika in Litije so prišli igrat v Trbovlje,” pripoveduje Buovski in dodaja, da so bili takrat v Sloveniji klubi amaterski in ko so “naši igrali proti njim, so bili zelo dobri, mentaliteta in znanje se je prenašalo iz generacije v generacijo”. 

Rudar do osamosvojitve ni nikoli izpadel iz prve lige, šel je edino na višji, zvezdni nivo Jugoslavije, od koder se je sicer ponavadi hitro vrnil, ker je bila to še vseeno amaterska in domača ekipa. 

Danes pa je tako, da je v Sloveniji ducat nogometnih klubov, Rudar pa izgublja najbolj talentirane 12- in 13-letnike, ker gredo v klube s profesionalnimi pogoni – v Olimpijo, Maribor, Celje, Domžale, pravi Buovski. “Za veliko zgodbo rabiš profesionalizem, za kar rabiš nekaj milijonov evrov in o tem sploh ne sanjamo. Bi pa radi talente zadržali vsaj do konca osnovne šole, da bi jih bilo dovolj vsaj za selekcijo U15 in jih ostalo še kaj za kadete in mladince. Če bi imeli močan klub, se tudi otrokom ne bi bilo treba voziti na treninge drugam, ampak bi lahko igrali v domačem mestu, gradili tradicijo, odnos in spoštovanje, pripadnost do kluba. Danes je samoumevno, da oblečeš dres Rudarja, ampak to ni samoumevno. Včasih so v članskih ekipah igrali res najboljši posamezniki, danes pa se je vse razvrednotilo, ker je v nogometu toliko denarja, da nekaj veljaš samo, če si v svetleči sredini,” je o prizadevanjih NK Rudar v današnjem času povedal Buovski. 

Drugi klubi radi pridejo po perspektivne nogometaše v Trbovlje

Na Rudarju se za žogo podijo številni mladi nogometaši, pri katerih bi radi zbudili tradicijo spoštovanja in pripadnosti do kluba.

Poudaril je, da hkrati drugi klubi zelo radi “vzamejo” Rudarjeve mlade talentirane nogometaše, kar pomeni, da v Trbovljah dobijo dobre temelje za napeto in živahno igro z žogo, čeprav se 200 mladih nogometašev za žogo podi na enem samem nogometnem stadionu. “Trbovlje so imele svoj čas pet nogometnih igrišč, zato je v tem času tudi ključno, da ni zgrajene infrastrukture, ki bi mladim nogometašem omogočala boljši razvoj. 10 tekmovalnih selekcij se težko zvrsti na enem igrišču in trenira enako kakovostno kot tam, kjer imajo igrišč več, čeprav so mesta manjša kot Trbovlje,” je še primerjal uspehe Rudarja nekoč in danes soavtor zbornika Igra postaja zelo napeta in živahna. 

SORODNI ČLANKI:

100 let trboveljskega nogometa: “Igra postaja zelo napeta in živahna”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljski policisti v soboto, zaradi alkohola, pobrali 3 vozniška dovoljenja

Policisti v Zasavju so v minulem vikendu poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v petek so obravnavali prometno nesrečo z manjšo materialno...
X