-- OGLAŠEVANJE --

Zasavski policisti letos več težav z vozniki skirojev kot z motoristi

-- OGLAŠEVANJE --

Motoristična sezona je na vrhuncu, lepo vreme pa na ceste zvabi še več ljubiteljev tako motociklizma kot tudi kolesarjev, opažajo policisti PU Ljubljana, kjer bodo zato v prihodnjih tednih pozornost posvetili predvsem motoristom. V Zasavju se je sicer letos zgodilo že blizu 300 prometnih nesreč, od tega je bilo vanje vpletenih 12 voznikov mopedov oziroma motornih koles, od tega na srečo le ena s hujšimi poškodbami. Sicer pa imajo zasavski policisti več težav kot z motoristi letos s kolesarji in uporabniki e-skirojev.

Zasavski načelniki policijskih postaj sicer letos na naših cestah ne zaznavajo večje problematike, povezane z motoristi, bodo pa v akciji PU Ljubljana sodelovali v smislu preventive in opozarjanja vseh udeležencev v prometu, da je treba paziti en na drugega. “Prometne nesreče, v katero bi bil vpleten motorist, letos še nismo obravnavali,” je zadovoljen s statistiko načelnik PP Zagorje ob Savi Rajko Gabrovec.

Foto: FB

Dodal je, da je sicer bilo na zagorskih cestah letos več prometnih nesreč, a so bile posledice k sreči manjše kot v preteklih letih. Tudi zadnja večja prometna nesreča, ki se je v soboto dopoldan zgodila v Kisovcu pri “Siporexu”, se je k sreči končala le z lažjimi poškodbami udeležencev, je povedal Gabrovec, ki pa je opozoril na povečan trend kraje koles v državi in izrazil upanje, da se to ne bi razširilo v Zasavje. 

V Trbovljah težavni predvsem vozniki e-skirojev

Da z motoristi letos ni posebnih težav, je dejal tudi Aleš Oberčkal, načelnik PP Trbovlje. Povedal je, da prometnih nesreč letos na območju Trbovelj ni opazno več kot lani. Tako so na primer obravnavali le eno prometno nesrečo, v kateri je bil udeležen kolesar, ki je bil tudi le lažje telesno poškodovan. Je pa Oberčkal izpostavil problematiko, ki pa vendarle se povečuje tudi na trboveljskih cestah oziroma pločnikih, in sicer porast uporabe električnih skirojev.

Gre za zelo specifično uporabo prevoznega sredstva, ki mu daje moč elektrika, nevarnost pa preži predvsem v tem, da se skirojisti gibljejo tudi med pešci, je poudaril Oberčkal. Letos so obravnavali eno prometno nesrečo, v kateri je bil udeležen voznik električnega skiroja, k sreči se je končalo le z lažjimi poškodbami. Bodo pa tudi trboveljski policisti v preventivni akciji PU Ljubljana sodelovali na vseh področjih, tudi pri preventivnemu nadzoru nad motoristi, je še povedal načelnik PP Trbovlje in dodal, da bo zato v prihodnje na cestah po občini moč večkrat opaziti tudi policiste na motornih kolesih.

V Litiji bolj problematični kolesarji

Načelnik PP Litija Gorazd Sinjur.

Podobno s preventimi ukrepi bo tudi v Litiji, kjer imajo letos policisti več težav s kolesarji, kot z motoristi. Da bi bilo več prometnih nesreč, ne opažajo, je pa kolesarjev na cesti veliko, zato je pomembno, da so previdni sami, nanje pa naj bodo bolj pozorni tudi drugi udeleženci v prometu, je dejal načelnik PP Litija Gorazd Sinjur. 

Spodaj si lahko pogledate še statistične podatke za zasavsko regijo na področju obravnave prometnih nesreč do 28. julija letos, primerjalno z enakim obdobjem lani, v drugi preglednici pa so izpostavljene še prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi vozniki mopedov in motornih koles. 

Vrsta udeleženca / leto (indeks) Vsi udeleženci Povzročitelji
Skupaj Smrt Huda telesna poškodba Lažja telesna poškodba Brez poškodbe Skupaj Smrt Huda telesna poškodba Lažja telesna poškodba Brez poškodbe
Skupaj 2021 505 1 17 110 377 250 1 9 46 194
2022 292 1 6 50 235 131 1 2 25 103

 

Vrsta udeleženca / leto (indeks) Vsi udeleženci Povzročitelji
Skupaj Huda telesna poškodba Lažja telesna poškodba Brez poškodbe Skupaj Huda telesna poškodba Lažja telesna poškodba Brez poškodbe
Skupaj 2021 19 4 11 4 13 3 7 3
2022 12 1 10 1 10 1 8 1
Voznik mopeda 2021 6 1 3 2 5 1 2 2
2022 3 3 2 2
Voznik mopeda do 25 km/h 2022 2 2 2 2
Voznik motornega kolesa 2021 13 3 8 2 8 2 5 1
2022 7 1 5 1 6 1 4 1

 

SORODNI ČLANKI:

Jutri poostreno nad prehitre: Kje in kdaj bodo merili v Zasavju?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --