0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoZasavski otroci predebeli

Zasavski otroci predebeli

Pogostost uporabe zdravil med prebivalci Zasavja nas je presunila. Prepričani smo, da bo tudi vas.

Pred kratkim je slovenski Inštitut za javno zdravje izdal podatke o zdravju Slovencev. Bolj podrobno smo pogledali, kaj raziskava pravi o Zasavcih.

Zasavski otroci nadpovprečno prehranjeni

Odstotek prekomerno prehranjenih otrok v Zasavju presega slovensko povprečje. V Hrastniku je predebelih kar dobrih 34 odstotkov vseh otrok, v Zagorju je takih otrok dobrih 30 odstotkov, v Trbovljah pa 27. Po podatkih inštituta je slovensko povprečje prekomerno rejenih otrok 24,6 odstotkov.

Prometne nesreče zaradi alkohola

nesreca na brniciOdstotek prometnih nesreč kot posledic alkoholiziranosti ni zanemarljiv. V Zagorju se kar 7 odstotkov vseh nesreč zgodi zaradi zlorabe alkohola. V Trbovljah je takih nesreč za odstotek manj, v Hrastniku pa 3 odstotke. Z boleznimi zaradi alkohola se srečuje 20 Hrastničanov, skoraj 70 Trboveljčanov in dobrih 40 Zagorjanov.

Najvišja stopnja umrljivosti zaradi vseh vrst raka je v Hrastniku, splošno mnenje Zasavcev o njihovem zdravju pa je, kljub navedenim podatkom, kar vzpodbudno. Kar 65 odstotkov jih namreč meni, da je njihovo zdravje dobro.

1900 Hrastničanov na pomirjevalih

zdravilaVeč kot petina Hrastničanov jemlje zdravila zaradi duševnih motenj, smo izvedeli. Na 100 prebivalcev se v Hrastniku teh zdravil poslužuje 20 ljudi, v Trbovljah 17 in v Zagorju 16.

Ste vedeli? Zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka prejema več kot 11.000 vseh Zasavcev, za sladkorno boleznijo pa trpi približno 2480 Zasavcev.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...