today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoZasavske mamice dobijo MANJ kot jim pripada

Zasavske mamice dobijo MANJ kot jim pripada

Mlada mamica iz Zasavja nas je opozorila, da se pri oskrbi novorojenčkov s strani patronažnih služb pojavljajo velike razlike ... in mi smo preverili!

“Nosečnica ima pravico do enega preventivnega patronažnega obiska, otročnica (op.a. ženska v prvih šest do osem tednih po porodu) do dveh preventivnih patronažnih obiskov, od tega je šest patronažnih obiskov namenjenih dojenčku v prvem letu starosti …” opredeljuje Pravilnik o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni.

Izkušnje pravijo drugače

Da pa v praksi le ni tako, so nam pojasnile mlade mamice iz Zasavja, katerih dojenčki so bili deležni manjšega števila obiskov patronažne službe, večina jih za možnost obiska pred porodom še nikoli ni slišala.
Vseh obiskov je bilo pet, jim je pa patronažna delavka večkrat zagotovila, da bo prišla ponovno, če bi jo še potrebovali, pove mamica iz Trbovelj, ki ima pozitivno izkušnjo. “Naša je bila res krasna, nežna, ljubeča in pozorna, tako do mene, kot tudi do otroka”, opiše. Naučila jo je rokovanja z otrokom, pomagala pri dojenju, svetovala, kako naj se doječa mamica prehranjuje, skratka se za otroka in mamico resno zavzela.

S patronažno službo je bila zadovoljna tudi mlada mamica iz Hrastnika: “Patronažna naju je prvič obiskala po porodu, nato še enkrat, ko smo malčka kopali”. Če bi želeli, je še povedala, bi bilo teh obiskov bistveno več, a se mamici niso zdeli potrebni. Za možnost obiska pred porodom ali v času uvajanja goste hrane, po nekaj mesecih, pa ni vedela, nam še zaupa.

Na materinski šoli v Zagorju, očitno edini, nosečnice seznanijo s pravico do obiska pred porodom, nam je povedala mamica 7 mesečnega malčka, ki je patronažo koristila trikrat.

Želele bi obisk pred porodom in pri uvajanju goste hrane

Prav bi prišla predvsem obiska pred porodom in pa ob uvajanju goste hrane, se strinja širša skupina mamic, s katerimi smo se pogovarjali. Je pa res, da jim ponudijo možnost ponovnega obiska, samo reči ali poklicati je treba.

Držimo se pravilnikov, trdijo

Tako nam zagotovi glavna sestra zdravstvenega doma Trbovlje Zdenka Deželak. Po njenih besedah se izvede en obisk pri nosečnici pred porodom, kjer gre predvsem za splošno svetovanje, nasvete o prehrani in načinu življenja med nosečnostjo. Poiskali smo tri mamice iz Trbovelj, ki so rodile v zadnjih 12 mesecih, a nobena ni vedela za možnost obiska pred porodom, kaj šele da bi tega imela. Po porodu se izvedejo še najmanj trije obiski, je nadaljevala Deželakova, po potrebi tudi več, o čemer pa presodijo diplomirane medicinske sestre, ki patronažno delo izvajajo.

O možnosti obiska pred porodom se nosečnice obvesti na materinski šoli, kjer prejmejo tudi telefonske številke, kamor se lahko obrnejo, kadar ta obisk želijo, nam pojasni Nevija Adamlje iz patronažne službe v Zagorju. Po porodu je obiskov običajno šest, je pa število odvisno od želja mamic in potreb novorojenčkov. “So tudi mamice, ki so rodile že trikrat, pa obiskov sploh ne želijo”, še pojasni.

Da se v zvezi z izvajanjem patronažne dejavnosti držijo vseh pravilnikov tudi v hrastniškem zdravstvenem domu, nam zagotovi Zdenka Kolar, glavna sestra zavoda. Obiski patronažne službe se pri mamicah in dojenčkih praviloma izvajajo po porodu, obisk pred samim porodom pa se izvede pri tistih mamicah, ki se za to odločijo. In spet najdemo mamici iz Hrastnika, ki sta o možnosti obiska pred porodom prvič slišali od nas.

Plačano isto, a povsod malo drugače

Kam gre denar?

Ali kljub drugačni obravnavi, vsi zdravstveni zavodi (ali zasebniki s podeljeno koncesijo) za izvajanje patronažne službe pri novorojenčkih prejmejo enako denarja, se sprašujemo. Ne, temu ni tako.
ZZZS plačuje dejavnost patronaže zdravstvenim zavodom na podlagi dejansko opravljenih in zabeleženih storitev. Če je torej realizacija manjša od planiranega obsega, izvajalec dobi plačano le dejansko realizacijo letnega plana, nam pojasni Damjan Kos z Direkcije ZZZS.

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...