Zasavci 103-krat pod lupo ‘dacarjev’

"Prodajalci na tržnici mi ne dajo več računa, rečejo mi le, da inšpektorji z delom ne začnejo tako zgodaj. Nič drugače ni s taksisti. Spet je vse po starem," pravi bralka.

0
18

Ali posel nekaj mesecev po uvedbi davčnih blagajn res spet poteka ‘po starem’? Kakšne so ugotovitve ‘dacarjev’ na terenu?

Ugotovili le dve kršitvi

“Na območju Finančnega urada Hrastnik, posebej po občinah ne vodimo podatkov, so bili izvedeni 103 nadzori nad določbami Zakona o davčnem potrjevanju računov, pri čemer sta bili ugotovljeni dve kršitvi. Nadzor so pretežno izvajali uslužbenci mobilnih oddelkov, v manjši meri pa tudi finančni inšpektorji,” so povedali na Finančni upravi RS.

Za kakšni kršitvi je šlo v zaračunsavskih primerih na FURS niso povedali, so pa pojasnili, da se največ odkritih kršitev, ki so jih odkrili uslužbenci mobilnih oddelkov, nanaša na to, da se računi ne izdajajo v predpisanem roku, ne vsebujejo vseh predpisanih podatkov, zavezanci sporočajo napačne podatke, izdajajo kopije računov brez oznake ‘kopija’,…

Inšpektorji pa ugotavljajo, da zavezanci med drugim ne izdajajo računov oziroma jih ne vraeanje drobižapošiljajo v potrditev na FURS. Prav tako v sistemu FURS ugotavljajo vrzeli med računi – manjkajoče številke računov zavezancev. Ugotavljajo tudi, da zavezanci občasno izdajajo strankam kopije računov, da davčnemu organu niso sporočili podatkov o vseh poslovnih prostorih, pa tudi to, da določeni zavezanci še vedno nimajo uvedenega sistema davčnih blagajn,..


Nepravilnosti v 24 % primerov

Finančna uprava RS je v obdobju od 1. januarja do 11. maja na območju celotne Slovenije izvedla 18.094 nadzorov nad določbami Zakona o davčnem potrjevanju računov. V začetnem obdobju so bile nadzorstvene aktivnosti usmerjene predvsem v informiranje in opozarjanje, s februarjem je finančna uprava ukrepe zoper kršitelje zaostrovala.

Na področju nadzora davčnih blagajn je bilo s strani uslužbencev mobilnih oddelkov izvedenih 13.666 nadzorov, ugotovljenih je bilo 374 kršitev. S strani inšpekcije je bilo do 11. maja izvedenih 4.428 nadzorov pri 4.287 zavezancih za davek. Pri vsebinskih preveritvah pravilnosti izvajanja določb Zakona o davčnem potrjevanju računov so bile nepravilnosti ugotovljene v 24 % primerov.


 

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here