20.9 C
Trbovlje
sobota, 19. junija 2021
ZON.siAktualnoZagorske tribune bo varoval Perkmandeljc z vodnim slapom

Zagorske tribune bo varoval Perkmandeljc z vodnim slapom

Čez Most ljubezni v zagorski Pristan, tam bo obiskovalce pričakal nagajiv jamski škrat Perkmandeljc, ki ga je zasnoval Dušan Kastelic.

Prostor bo namenjen prijetnim sprehodom, druženju …V Zagorju pričakujejo, da bo to tudi odlično mesto za fotografiranje. Posebej pa župan Matjaž Švagan poudarja, da gre za poklon ustvarjalcu svetovnega kova, Prešernovemu nagrajencu Dušanu Kastelicu.

Občina Zagorje ob Savi v teh dneh pospešeno ureja prireditveni prostor pod cesto nasproti zagorskega Spara. V poletnih mesecih bo namreč zaživel v polnem sijaju, saj mu bodo dodali nove vsebine in vdahnili življenje. Trenutno urejajo tribune, ki jih je načel zob časa. V sklopu del jih bodo očistili, premazali, osvetlili in dodali lesena sedala. Po steni pod Cesto Borisa Kidriča bodo uredili vodni motiv, ki bo simboliziral toplice, saj je znano, da je na območju zagorskih Toplic že od nekdaj izvir tople vode. Pod vodnim motivom bodo uredili razgledno ploščad in namestili stekleno ograjo, območje pa bo varoval jamski škrat Perkmandeljc, ki bo obiskovalce spomnil na nekdaj bogato rudarsko tradicijo v zagorski dolini in na vse rudarje, ki jih je čuval Perkmandeljc. Bronasti kip avtorja Dušana Kastelica bo krasila še tabla s pesnitvijo Perkmandeljc Nandeta Razborška. Betonsko steno pod Kidričevo cesto bodo ozelenili z bršljanom, ki bo simboliziral zvestobo tradiciji.

Na občini Zagorje upajo, da bo urejen prostor ob Mediji, ki so ga poimenovali Pristan, postal prijeten kotiček tako za organizirana kot tudi za neformalna druženja občanov, ki se bodo v lepih dneh lahko sprostili ob žuborenju vode in prepletu zgodovinskih tradicij zagorske občine. Prostor bodo slovesno predali namenu ob dnevu državnosti, ko 30-letnico poleg Slovenije slavi tudi Občina Zagorje ob Savi. Ob tej priložnosti bodo odkrili tudi spominsko obeležje, ki ga bodo skupaj postavili Občina Zagorje ob Savi, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza slovenskih častnikov, ta pa označuje vhod v rudniško skladišče eksploziva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo, ki so jih enote Slovenske teritorialne obrambe po blokadi in zavzetju skladišča JLA v Zaloški Gorici pri Celju prepeljale v Zagorje.

Ustvarja ponoči in “bogvaruj”, da ga kdo zmoti

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Pa poglejte zdaj te podatke…

Od štetja po več deset, sto aktivnih okužb, smo prišli v obdobje, ko je teh le za vzorec. Celotno Zasavje skupaj šteje 47 aktivnih...